Michael Rein
1ste viool

Michael Rein

Aken is de plek waar de muzikale wortels van Michael Rein liggen. Zijn leven is gekenmerkt door grenzeloosheid. Geboren in Duitsland, gestudeerd in Stuttgart, Freiburg, Essen en Londen en nu woonachtig in Nederland.

Zeven jaar is Michael als hij zijn eerste vioolles krijgt. Na de middelbare school zet hij zijn vioolstudie voort in Stuttgart en Freiburg waar hij les krijgt van onder andere Magdalena Rezler en Hansheinz Schneeberger. Daarna volgt Michael de Advanced Solo Studies aan de Guildhall School in Londen bij Yfrah Neaman.

Gedurende zijn studie speelt Michael in de Jungen Deutschen Philharmonie en het internationale studentenorkest Shira in Israël. Hij speelt als stagiair bij de Stuttgarter Philharmoniker en ook als remplaçant bij het Kölner Gürzenich-Orchester en het Sinfonieorchester Wuppertal.

In 2004 begint hij bij destijds Orkest van het Oosten en wordt direct lid van het Valerius Ensemble. Hij is medeoprichter en artistiek leider van het in 2006 opgerichte Kamerorkest Sinfonietta Aurora. In Museumfabriek (voorheen Museum Twentse Welle) organiseert hij twee seizoenen een innovatieve serie van nachtconcerten die dwarsverbanden met de museumcollectie en andere kunstvormen legt. Deze ervaring is de opmaat voor een nieuw muzikaal avontuur; Michael legt zich toe op orkestdirectie. Hij begint als vaste dirigent van het Euregio-Sinfonieorchester Ahaus en besluit om het vak ook op conservatoriumniveau te studeren. Een aantal van zijn docenten op het Conservatorium in Maastricht zijn de afgelopen jaren ook gastdirigent bij Orkest van het Oosten geweest, zoals Jan Stulen, Enrico Delamboye en Arjan Tien. In 2019 behaalt Michael zijn masterdiploma. Hij staat op de bok voor orkesten in Duitsland, Nederland, Spanje, Italië, Finland en Brazilië. Voormalig chef-dirigent van Orkest van het Oosten, Jan Willem de Vriend, neemt hem als assistent-dirigent mee naar het prestigieuze festival in Schwetzingen (D) en Michael werkt als assistent bij het Jeugdorkest Nederland.

Michael heeft een persoonlijke band met Zuid-Amerika; zijn vrouw Tania Prates-Rein komt uit Brazilië en met het Valerius Ensemble en het Emsland Ensemble speelde Michael al vele keren in verschillende Zuid-Amerikaanse landen zoals Brazilië, Chili en Bolivia. Maar hij bezoekt deze landen ook graag tijdens zijn vakantie.

Michael bespeelt een viool van Camillo Camilli (1740) die hij in bruikleen heeft van het Jaap van Zweden-Ferdinand Fransen Fonds.