Melanie Jansen
1ste viool

Melanie Jansen

Melanie Jansen begon haar vioollessen op 7-jarige leeftijd bij Coosje Wijzenbeek en vanaf haar 9e jaar bij haar moeder Melanie Engelen. In mei 1999 behaalde zij haar bachelor klassieke muziek, hoofdvak viool, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Lex Korff de Gidts. Twee jaar later behaalde ze haar master klassieke muziek bij Jaring Walta in juni 2001. 

Haar passie voor de kamermuziek haalde zij als primarius uit haar strijkkwartet het Prinsekwartet. Het kwartet heeft acht seizoenen lang de kunst van het strijkkwartet bestudeerd en verschillende studies gevolgd bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie en aan de Hochschule in Basel bij professor Walter Levin, primarius van het LaSalle Quartet.

Melanie heeft sinds 1999 als vaste remplaçant gespeeld bij onder andere het Combattimento Consort Amsterdam, het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest en Nederlands Kamerorkest. Sinds januari 2005 heeft zij een vaste aanstelling bij de 1ste violengroep van Phion, voorheen Het Gelders Orkest in Arnhem.

Begin 2009 heeft zij aan haar pedagogische drive gehoor gegeven en haar eigen project ‘Het geluid van viooltjes’ opgezet waarmee zij elk schooljaar tientallen workshops op basisscholen door heel Gelderland geeft. De workshops zijn bedoeld voor het basisonderwijs en speciaal basisonderwijs voor de groepen 1 t/m 5. Thuis en op de buitenschoolse opvang geeft zij wekelijks privévioollessen aan kinderen en volwassenen.

Om haar vioollessen meer te verdiepen en de kans te nemen om zich meer op persoonlijk vlak te ontwikkelen heeft Melanie een Post HBO opleiding gevolgd tot kindercoach aan het ATMA Instituut in Amersfoort. De opleiding was 18 maanden en het diploma is in april 2017 uitgereikt.
Sinds het voorjaar 2017 werkt Melanie ook als relatiemanager bij Phion. Zij vindt relatiemanagement een heel belangrijke taak als een brug naar het publiek, in de werving alsmede het onderhouden van het contact. "Tenslotte spelen wij de muziek voor ons publiek. Daar maken we vrienden en geven we meer inhoud aan de realties, door er een op maat gemaakte partnership af te spreken."

Sinds september 2022 is zij sponsorwerver voor de zakelijke markt en heeft zij de particulieren grotendeels overgedragen aan de Stichting Vrienden van Phion.

Melanie is getrouwd met pianist Hans Eijsackers en samen hebben ze 2 zoons; Lieven en Pelle. Melanie heeft ook een actief buurtleven; het contact in de directe omgeving levert een mens een bewuster en mooiere leefomgeving op. Ze zet zich graag in voor de buurt en de regio. Dat doet ze als lid van netwerktgroep Lijn 1 in Velp en als lid van de Soroptimisten club ArnhemOost in Arnhem, waar Melanie vanaf oktober 2022 inkomend secretaris in het bestuur is aangetreden. Kortom, ze geniet van haar gezinsleven en alle uitdagingen die het vioolspelen met zich meebrengt.