Maxim Rysanov
dirigent en altviool

Maxim Rysanov

‘Mijn rivaal is gearriveerd’, zei de befaamde altviolist Joeri Basjmet toen hij Maxim Rysanov hoorde spelen. Inmiddels is de uit de Oekraïne afkomstige musicus uitgegroeid tot één van ’s werelds bekendste altviolisten. Na zijn opleiding aan het Conservatorium van Moskou en de Guildhall School of Music and Drama in London maakte hij zijn opwachting bij veel gerenommeerde orkesten zoals het BBC Symphony Orchestra, het Residentie Orkest en het Mariinsky Orkest onder leiding van Valery Gergiev.

Op het gebied van kamermuziek speelde hij samen met grootheden als Sol Gabetta, Leif Ove Andsnes en Janine Jansen. Veel hedendaagse componisten, waaronder Leonid Desyatnikov en Giya Kancheli schreven speciaal muziek voor hem.

Vrijwel alle cd’s van Maxim Rysanov zijn bekroond met prijzen, waaronder tot driemaal toe de Gramophone Editor's Choice Award. Over zijn meest recente opname met het speciaal voor hem geschreven Altvioolconcert van Vasks schreef de pers: ‘Zijn expressieve spel wordt gedragen door het diep emotionele karakter van de muziek’. Ook als dirigent, waarvoor hij zijn opleiding eveneens aan de Guildhall School of Music volgde, geniet Maxim Rysanov grote bekendheid. Zo leidde hij onder meer de London Mozart Players, het Detmolder Kammerorchester en het Sinfonieorchester Basel.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21