1. Enrico Delamboye
Enrico Delamboye
Dirigent

Enrico Delamboye

 

Zijn naam mag dan misschien Italiaans-Frans achtig klinken, Enrico Delamboye is een vooraanstaand operadirigent van Nederlandse bodem. Hij studeerde piano en orkestdirectie aan het Conservatorium van Maastricht bij Jan Stulen en volgde master classes bij onder anderen Robert Benzi.

Hij begon zijn carrière als dirigent en repetitor bij het Hessisches Staatstheater Wiesbaden waar hij in 1999 succesvol debuteerde met Brittens The rape of Lucretia. In 2004 werd hij ‘erster Kapelmeister’ bij de Wuppertaler Bühnen. Zijn doorbraak kwam toen hij in 2005 chef-dirigent werd bij de Oper Köln. Sinds 2020 is hij muzikaal directeur van het Theater Koblenz.

Ook als gastdirigent is Enrico Delamboye een graag gezien dirigent. Hij leidde diverse producties bij het Theater Basel waaronder Faust van Gounod en Madama Butterfly van Puccini. Ook dirigeerde hij voorstellingen in de Volksoper Wien en de Komische Oper Berlin. Enkele jaren was hij vaste gastdirigent van het Staatstheater Mainz. Als orkestdirigent leidde Enrico Delamboye bekende orkesten als het Beethoven Orchester Bonn, de Münchener Philharmoniker en in Nederland het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest. In 2017 trad hij op in het Amsterdamse Concertgebouw in de serie ‘Eigen Programmering’.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21