1. Phion documentaire

Phion Met Hart en Ziel

Een persoonlijke en bevlogen inkijk in de wereld van Phion. Kijk je mee?

Phion Met Hart en Ziel

Wat komt erbij kijken voordat Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel met zoveel musici op het podium een concert kan geven? Vol passie en toewijding vertellen onze musici en medewerkers van Phion over hoe hun leven eruit ziet, en geven ze een kijkje achter de schermen. Van dagelijks repeteren en in conditie blijven, van ‘gewoon’ partners zijn naar collega’s worden na een fusie, tot bloedstollende blind auditions om als musicus toe te treden tot het orkest. En hoe is het om elke keer weer een topprestatie te leveren voor een volle concertzaal? En wat als de concertzaal ineens leeg blijft….? De documentaire Met Hart en Ziel legt het bloot en brengt de magische wereld van klassieke muziek tot leven.

De documentaire Met Hart en Ziel is gemaakt door Beleef! Media i.o.v. RTV Oost en Omroep Gelderland, dit om meer mensen met klassieke muziek kennis te laten maken.

Kijk je mee terug?

RTV Oost
via Uitzending Gemist

Omroep Gelderland
Deel 1 via Uitzending Gemist of Youtube
Deel 2 via Uitzending Gemist of Youtube

Bekijk hier de promo

Over Phion Met Hart en Ziel

Phion is een jonge organisatie met een oud DNA: 130 jaar Het Gelders Orkest en 86 jaar Orkest van het Oosten. Een orkest met tegelijkertijd een ongekende historie én volop in ontwikkeling. Jacco Post, algemeen directeur blikt terug op de fusie. Waarom moesten de orkesten fuseren? En wat is de rol van de concertzalen in Arnhem en Enschede? Maar nog liever kijkt Jacco vooruit. Welke kansen biedt deze fusie?

Chef-dirigent Otto Tausk legt uit hoe een symfonisch orkest is opgebouwd en welke opstelling zorgt voor het optimale samenspel. Programmeur en musicus Joost Smeets licht toe hoe elk jaar het muzikale programma wordt samengesteld en laat op overtuigende wijze zien waarom klassieke muziek juist muziek van nu is. En hoe belangrijk klassieke muziek voor kinderen is.

Hoe waardevol het Academy traject is om talentvolle musici aan te trekken heeft contrabassist Jorge Hernandez zelf ervaren. En hij herinnert zich de zenuwslopende blind audition nog maar al te goed; met letterlijk een zwart doek tussen de musicus en de proefspelcommissie. Jorge en productieleider Florien Rauws vertellen erover.

Door de documentaire heen speelt Phion aansprekende en herkenbare klassieke muziek vanuit de concertzaal in Musis in Arnhem; de Notenkraker van Tsjaikovski, Moessorgski’s Schilderijen van een tentoonstelling, stukken van Mozart en Brahms, ingetogen werk van Verdi en Prokofjev’s meest populaire stuk Cinderella Suite. Tot slot pakt het orkest groots uit met ‘Die Walküre’ van Wagner.