1. Marjolein van Dingstee
Marjolein van Dingstee
aanvoerder 2de viool

Marjolein van Dingstee

 

Marjolein van Dingstee volgde haar opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam, bij Victor Liberman, Keiko Wataya en Alexander Kerr tussen 1996 en 2004. In 2001 studeerde ze een jaar aan het New England Conservatory in Boston bij James Buswell. Vanaf haar achtste speelde Marjolein in orkesten als het NJSO, Jeugdorkest Nederland en Nationaal Jeugdorkest. Ook door de kamermuziek werd ze al vroeg gegrepen toen ze op haar tiende voor het eerst naar Jeugdmuziekkamp Woudschoten ging.

Met een broer als cellist en zus als violiste vormde ze meer dan 20 jaar het Van Dingstee Kwartet, waarmee ze talrijke concerten gaf op de Nederlandse podia en tournees in Europa en de Verenigde Staten maakte. Het kwartet won prijzen op concoursen in Finland, Oostenrijk en Nederland, volgde masterclasses bij leden van onder meer het Amadeus Quartet, het Alban Berg Quartett en Juiliard String Quartet en bracht diverse cd’s uit. In de zomers van 2000 en 2001 nam Marjolein deel aan het Tanglewood Music Center Festival in de Verenigde Staten.  

Sinds augustus 2007 is Marjolein als aanvoerder 2e viool verbonden aan het voormalige Het Gelders Orkest. Vanuit haar grote passie voor kamermuziek richtte Marjolein met celliste Inge Grevink het Van Dingstee Grevink duo op. Twee jaar later kwam hier tevens het Cascata Strijktrio uit voort, met altvioliste Meintje de Roest en celliste Inge Grevink. Als trio richten zij zich sinds 2019 tevens op de link tussen muziek en teamwork in de breedste zin en verzorgen als Music4Teamwork diverse soorten workshops voor organisaties en bedrijven.

Naast haar werk bij Phion werkt Marjolein regelmatig als remplaçant bij praktisch alle orkesten in Nederland, als aanvoerder en tutti violiste. Zo zijn diversiteit, afwisseling en creativiteit voor Marjolein de grootste drijfveren waarop haar muzikale leven zich heeft vorm gegeven.