1. Vriendenactiviteiten 2021 - 2022

Vriendenactiviteiten 2021 - 2022

De Activiteitencommissie van de Vrienden organiseert in de loop van het seizoen meerdere activiteiten voor Vrienden op verschillende plaatsen in beide provincies. 

Vriendenrepetities 

De komende maanden organiseert de Activiteitencommissie nog meer Vriendenrepetities. De eerstvolgende datum is:

  • 8 maart in Enschede

Programma:

08.30 uur zaal open koffie/thee
09.00 uur welkom en interview musicus
09.25 uur bijwonen repetitie
11.00 uur pauze meet&greet musici
12.30 uur einde

“De kracht van muziek”
In de workshop “De Kracht van Muziek” heeft de luisteraar en de oplettende bespieder de kans dit zelf te ervaren en te zien wat deze oerkracht bij een ander doet! Het zal gaan over beleven, het delen van ervaringen en … zelf meedoen! Want wat is er nu mooier dan zelf deel uit te maken van een ritmisch of muzikaal verhaal? Wat de musici elke dag ervaren willen zij uitdragen, niet alleen in de concertzaal maar ook op de werkvloer. Zonder afstand, adembenemend dichtbij. Ervaar de kracht van muziek.

Enschede: 17 maart om 14.30 uur in ArtEZ Conservatorium,

De workshop is gratis voor Vrienden van Phion. Zij betalen alleen € 5,00 pp. als bijdrage in de koffie/ thee en de zaalhuur. Deelnemers die geen lid zijn van Phion betalen €10,00 pp.

U kunt zich tot 11  maart inschrijven via ons mailadres activiteitenvrienden@phion.nl onder vermelding van Prisma Enschede, uw naam, het aantal personen en of u lid bent van de Vrienden van Phion. Na inschrijving ontvangt u een bevestiging.

Luistercursus

Franz Schubert in de muziekstad Wenen

Iedereen die enige affiniteit met klassieke muziek heeft, kent wel liederen van Franz Schubert (1797-1828), zoals Erlkönig of Ständchen, en kent wellicht verhalen over de kleine, corpulente componist achter zijn onafscheidelijke ronde brillenglazen, die doorschreef op het tafellaken nadat het muziekpapier onverhoopt op bleek te zijn. Schubert wordt vaak voorgesteld als de muzikale exponent van de Biedermeier.
In de cursus zal de vraag worden gesteld of dit terecht is. Aan de hand van een keur van bekende en minder bekende composities van Franz Schubert zal een beeld worden geschetst van Schuberts korte muzikale loopbaan in de hoofdstad van het Oostenrijkse keizerrijk. Natuurlijk zal er aandacht voor zijn liederen zijn, maar pianosolomuziek, kamermuziek, orkestwerk, opera en toneelmuziek zullen eveneens de revue passeren.

Locatie en data - helaas gaat deze cursus niet door.

 

Kasteelconcerten

Kasteelconcerten  ‘Op zoek naar de verloren tijd’

Het Charmskwartet en de magische wereld van Marcel Proust

Het Charmskwartet neemt u mee naar Prousts magische wereld, zoals die van de toverlantaarn waar de jonge Marcel avonden lang naar kon kijken, waar tijd en ruimte, geur en kleur in elkaar overvloeien en waar het meest alledaagse een onvermoede glans krijgt. De tekstfragmenten worden omlijst door muziek van Darius Milhaud, die in dezelfde tijd in Parijs werkte, en van César Franck, wiens strijkkwartet het laatste werk was dat Proust live kon beluisteren. 

In het voorjaar van 2022 hopen we u te ontmoeten bij een van de concerten bij Kasteel Rosendael in Rozendaal, Kasteel Cannenburch in Vaassen of Kasteel Ammersoyen in Ammerzoden. De precieze data volgen nog.

De Kasteelconcerten zijn een samenwerking van Stichting Vrienden van Phion, Geldersch Landschap & Kasteelen en Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel.

Musici Charmskwartet

Arthur Ornée      viool
Alexej Pevzner   viool
Bart Peters        altviool
Inge Grevink      cello

Alle leden van het Charmskwartet musiceren bij Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel.

De Kasteelconcerten zijn een samenwerking tussen de betrokken kastelen, het Phion orkest en de Vrienden van Phion.

Concertreis

Op het programma van de Vrienden staan ook concertreizen naar muziek- of operahuizen in Nederland of daarbuiten. Meer info volgt.