1. Nieuwsbrief Vrienden Maart 2022

Nieuwsbrief Vrienden Maart

Inhoud nieuwsbrief

Direct naar een onderwerp? Kies dan uw onderwerp uit onderstaand overzicht.

Van de voorzitter
Een gepassioneerd mens
Theaterspektakel Midzomernachtsdroom: maart tot mei 2022
Het Valerius Ensemble gaat het 35e seizoen in!
Vooraankondiging start serieverkoop 29 maart
Van de Activiteitencommissie
Vriendenrepetitie 1 februari in Arnhem
Vriendenrepetitie Enschede 8 maart
Workshop 'de kracht van muziek'

Beste Vrienden,

Na vele jaren inzet voor de Vrienden van het Orkest van het Oosten en daarna voor de Vrienden van Phion heeft Peter IJzerman afscheid genomen. Wij zijn Peter zeer erkentelijk voor het vele werk dat hij in de loop der jaren heeft verricht en niet in het minst voor de rol die hij heeft gespeeld bij het samenvoegen van de Vrienden uit Overijssel en Gelderland. Het is niet vanzelfsprekend dat een dergelijke samenvoeging rimpelloos verloopt, maar bij ons was dat gelukkig wel het geval. Er is steeds constructief en vanuit een gedeeld belang gewerkt aan een gezamenlijke toekomst van de beide vriendenkringen. Peter kan trots zijn op wat hij achterlaat. In deze Vriendenbrief treft u een afscheidsinterview met hem aan.

Inmiddels hebben we een nieuwe voorzitter kunnen benoemen in de persoon van Marijke van Hees. Marijke is bestuurskundige, woont in Enschede en werkt als zelfstandig adviseur. Zij zette zich al eerder in voor cultuur: zo was zij van 2010 tot 2014 wethouder cultuur in Enschede en vanaf 2014 tot november 2020 lid en voorzitter van de Raad voor Cultuur. Het bestuur is erg blij dat Marijke zich wil inzetten voor (de vrienden van) Phion en heet haar hartelijk welkom in onze vriendenkring.

En er is nog meer goed nieuws: we kunnen weer naar concerten! Op 5 februari speelde het orkest voor het eerst in lange tijd weer in Arnhem; een gevarieerd programma met een gelauwerde, jonge dirigent en een al even jonge solist, de klarinettiste Annelien Van Wauwe, prijswinnares van OPUS Klassik 2020. De bezoekers én het orkest hebben hun hart opgehaald! Ook de komende maanden staat er nog veel moois op het programma, dus komt dat horen!

Marian Louppen, vicevoorzitter bestuur Vrienden van Phion

Een gepassioneerd mens
Mensen die met passie bezig zijn, inspireren anderen. Zo’n gedreven en inspirerende man is Peter IJzerman. Zijn enthousiasme voor cultuur in het algemeen en muziek in het bijzonder wordt meteen duidelijk als je hem spreekt. Binnen de kortste keren hoor je van alles over componisten, muziekstijlen, persoonlijke voorkeuren en de noodzaak van goed cultuurbeleid. Maar Peter geniet niet alleen van het luisteren naar muziek; hij maakt ook zelf muziek op piano en trombone. En hij steekt de handen uit de mouwen om cultuur dicht bij de mensen te brengen en te houden. Dit blijkt ook uit zijn jarenlange betrokkenheid bij Phion en de voorgangers van het orkest. In grote stappen: bij de verzelfstandiging van het Orkest van het Oosten in 1994 werd Peter voorzitter van het bestuur. Daarvoor was hij als bestuurder al betrokken bij Forum Filharmonisch. Dat voorzitterschap duurde tot 2004. Aansluitend vervulde Peter met grote regelmaat de rol van adviseur van de directie. In 2015 werd hij lid van het bestuur van de Vrienden van het Orkest van het Oosten en in 2019 werd hij voorzitter. De rol van voorzitter kreeg hij opnieuw in de vriendenorganisatie die bij de vorming van Phion ontstond.

In het kader van zijn afscheid als bestuurder vroegen we naar zijn persoonlijke motivatie voor zijn betrokkenheid bij het orkest en de vereniging van Vrienden. Die motivatie komt als vanzelfsprekend voort uit zijn grote liefde voor muziek, maar hangt ook samen met zijn wens om mensen te betrekken bij muziek en cultuur. Dat doe je door het orkest zoveel mogelijk midden in de samenleving te plaatsen en de mogelijkheden van het orkest en de musici voor projecten te vergroten. Een beetje anders geformuleerd: rekening houden met de korte spanningsboog van de aandacht van mensen in een jachtige, onrustige samenleving. En dan goed kijken waar de uitdagingen en kansen voor Phion liggen. Laat je zoveel mogelijk en op diverse plekken zien en horen, leg uit wat je speelt, verbind mensen rond diverse muziekstijlen. De Vereniging van Vrienden kan daarbij een rol spelen door bijvoorbeeld financieel bij te dragen aan fondsen voor bijzondere educatieve projecten, begeleiding van het muziekonderwijs op scholen, ensemblespel voor nieuwe doelgroepen of door korte en minder formele concerten te organiseren.

In de eerste jaren van de nieuwe vriendenorganisatie is vooral hard gewerkt aan het integreren van de beste zaken uit de twee tradities. De nieuwe uitdaging is het werken aan de groei van de vereniging in alle leeftijdscategorieën. Een grotere vereniging kan meer bieden aan de eigen leden, maar ook aan het orkest. Daarbij zal ook naar continuïteit van zaken moeten worden gekeken. Om een voorbeeld te geven: een leuk educatief concert voor kinderen moet op school worden ingeleid, maar zal indien mogelijk ook een vervolgtraject in de begeleiding van leerkrachten moeten omvatten.

Peter is nu even uitgewerkt bij Phion, maar niet uitgedacht over muziek, cultuurbeleid en cultuureducatie. Hij gaat ook zeker niet op zijn handen zitten. Er moet aan zijn embouchure gewerkt worden, om weer op niveau trombone te kunnen spelen. Er is nog een cultureel centrum in de eigen woonplaats dat aandacht vraagt. En iets meer tijd om samen met zijn echtgenote op te trekken zou voor beiden ook leuk zijn. Of dat laatste er echt van komt, zal de tijd leren. Het bloed kruipt immers vaak waar het niet gaan kan. Maar we gunnen het hen van harte.

Geweldig bedankt voor je jarenlange inzet, Peter.

Gijs Bikker

Theaterspektakel Midzomernachtsdroom: maart tot mei 2022

De drie topgezelschappen van Oost-Nederland bundelen opnieuw hun krachten. Phion, Introdans en Oostpool brengen samen een groots en hallucinant theaterspektakel: Midzomernachtsdroom. De beroemde Shakespeareklassieker in een volledig nieuwe uitvoering.

De romantische komedie Midzomernachtsdroom vertelt het verhaal van vier jonge mensen in Athene rond 1600, die allemaal op hun eigen manier op zoek zijn naar liefde. Nieuwsgierig en eigenwijs trekken zij het bos in, waar zij zich overgeven aan bedwelmende krachten. Typisch Shakespeariaanse verwikkelingen volgen, met mythische boswezens en een club amateurspelers die hun nieuwe voorstelling in het bos repeteren.

Regisseur Daria Bukvić zegt over deze productie: ‘In deze vreemde tijd verlangen we enorm naar feestelijkheid en fysiek contact en dat is precies wat Midzomernachtsdroom brengt: een explosie van kleur en uitbundigheid. Samen vieren we de kracht en het genot van liefde, aanraking, kunst en verbeelding.’

In Midzomernachtsdroom verschijnen acteurs van Toneelgroep Oostpool, dansers van Introdans en musici van Phion samen op het toneel. Een explosieve mix van spel, dans en muziek met meer dan 40 performers. Een indrukwekkende show vol kleur, uitbundigheid en oog voor het nu.

In januari is er al een eerste ontmoeting geweest tussen de dansers, acteurs en musici. Iedereen heeft ontzettend veel zin in het project. De bezetting vanuit Phion is een strijkkwintet, een blaaskwintet, trompet, trombone en slagwerk. We zijn dus in totaal met dertien musici en we zitten gedurende de hele voorstelling op het podium, dus niet in de ‘orkestbak’. Het decorontwerp zag er veelbelovend uit, evenals onze kostuums.

Omdat we als musici onderdeel uitmaken van het geheel, wordt alle muziek uit het hoofd gespeeld. Dat is, zoals u zich vast kunt voorstellen, een hele opgave en ook niet iets wat we als musici iedere dag doen. We zijn allemaal erg druk bezig geweest met het instuderen van de noten en we zijn op dinsdag 1 maart begonnen met de eerste tutti-repetities. De muziek die de musici spelen is van onder anderen Bartók, Debussy, Rameau, Lully, Poulenc, Copland, Zappa en Glass.

Bent u ook enthousiast geworden over deze voorstelling? Twijfel niet en kom ons horen en zien. We hebben het publiek ontzettend gemist in de zalen! Onze tournee gaat naar Arnhem, Hengelo, Nijmegen, Tiel, Utrecht, Apeldoorn, Zwolle en Doetinchem. We spelen meerdere voorstellingen per locatie. Ik hoop u in een van de zalen te ontmoeten tussen 26 maart en 28 mei 2022!

Bestel hier uw kaarten

Rebecca Fransen

Het Valerius Ensemble gaat het 35e seizoen in!

Het Valerius Ensemble is opgericht in 1988 door André Kerver en René Geesing, musici uit Forum Filharmonisch, de toenmalige naam van het Orkest van het Oosten en thans Phion. Ondertussen weet het ensemble nog steeds het publiek te bereiken en is daarmee nog lang niet uitgespeeld. Een ‘serie van 6’ in de Kleine Zaal van het Muziekcentrum staat al sinds de oprichting jaarlijks op het programma. De samenstelling van het ensemble maakt het mogelijk in een groot aantal verschillende bezettingen te spelen. Daarnaast hebben vele gastmusici van buiten door de jaren heen samen met het ensemble opgetreden. Bijzondere uitvoeringen waren onder meer met Herman Finkers en Theater Sonnevanck. 

Foto: Robert Windak, vanaf het begin lid van het Valerius Ensemble

Het ensemble speelde in de regio en ver daarbuiten, tot in Brazilië. De musici komen weliswaar uit het symfonieorkest, maar het ensemble is sinds de oprichting geheel zelfstandig. Een eigen artistieke leiding, stichtingsbestuur, vriendenstichting, website en publiciteit hebben de afgelopen jaren het beeld bepaald. Naast het brengen van kamermuziek op een hoog niveau ging en gaat de aandacht uit naar vele vormen van muziekeducatie voor de jeugd. Het boek De toon gezet, 25 jaar Valerius Ensemble dat tijdens het 25-jarig jubileum in 2013 werd uitgegeven, verhaalt over de geschiedenis en de vele facetten van het ensemble. Tot slot is het Valerius Ensemble niet alleen van betekenis voor het publiek, maar juist ook voor de musici zelf. Spelen in kleine bezettingen zonder dirigent vraagt om goed samenspel en vergroot de kwaliteit van het spel van de musicus. Iets dat wordt meegenomen naar het grote orkest.

Tekst: André Jekel, zakelijke leiding Valerius Ensemble

Vooraankondiging start serieverkoop 29 maart

Wat een goed vooruitzicht! Na twee jaar afwezigheid zijn de vertrouwde series weer terug - nu alleen met het symfonische programma. Dat betekent een jaar lang voordelig genieten van live symfonische concerten. Er zijn prachtige series samengesteld met topdirigenten en solisten, bekende meesterwerken, groot symfonisch werk en avontuurlijke composities.

We starten op 29 maart met de serieverkoop rondom het symfonische programma. Houd uw brievenbus en mailbox in de gaten, zodat u niets mist van al het moois dat weer gaat komen. Wij kijken er enorm naar uit om weer samen te genieten van live symfonische muziek!

Van de Activiteitencommissie

Vriendenrepetitie 1 februari in Arnhem

Op dinsdag 1 februari verzamelden zich 41 enthousiaste Vrienden in Musis Arnhem voor de eerste Vriendenrepetitie van 2022. Voorafgaand aan de repetitie is er een interview met Helena Druwé door Gelly Talsma, lid van de activiteitencommissie. Helena vertelt vol vuur over haar viool van de Parijse vioolbouwer J.B. Vuillaume uit 1829, die zij mag bespelen via het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. Ook het spelen in haar EnAccord Strijkkwartet komt aan de orde. Helena legt uit wat het spelen in zo’n kwartet uitdagend maakt voor de musici. Daarna vertrekt het gezelschap naar de Grote Zaal van Musis. Hier wacht een verrassing: de dirigent kan niet komen vanwege een positieve coronatest. Haar plaats op de bok wordt ingenomen door Martijn Dendievel, een jonge bevlogen dirigent uit België. Maar voordat de repetitie begint, wordt een jarig orkestlid gehuldigd met het zingen en spelen van Lang zal ze leven en een mooie bos bloemen. Erg leuk om te zien hoe ook op deze wijze de onderlinge band tussen de orkestleden wordt versterkt.

 

Vervolgens begint de repetitie van Dvořák, Symfonie nr. 8. Een indrukwekkend muziekstuk, dat eerst in zijn geheel wordt doorgespeeld. Daarna zet de dirigent zijn accenten, door steeds kleine stukjes opnieuw te spelen en te verbeteren, naar zijn eigen smaak. De pauze is het moment om onder het genot van een kopje koffie of thee met een aantal musici uit het orkest in gesprek te gaan. Veel musici nemen de moeite om met ons een kopje koffie mee te drinken en zo ontstaan er geanimeerde gesprekken tussen de Vrienden en het orkest. Een mooie manier om de onderlinge band te  verstevigen.

Na de pauze staat er een modern stuk op het programma: Klarinetconcert D’om le vrai sens van de Finse componiste Kaija Saariaho. Een stuk met veel klanken dat erg veel vraagt van de concentratie van het orkest. We ervaren hoe de dirigent ook dit stuk in kleine delen doorneemt, om zo de diverse ritmes en klanken op een goede wijze te vertolken. We kijken terug op een geslaagde ochtend en zien uit naar de volgende Vriendenrepetitie.

Vriendenrepetitie Enschede 8 maart

Wilt u ook een keer zo’n repetitie meemaken? Dat kan op dinsdag 8 maart in Muziekcentrum Enschede. Opgeven en informatie via activiteitenvrienden@phion.nl.

Peter van der Neut, voorzitter Activiteitencommissie

De luistercursussen in Arnhem en Enschede gaan helaas niet door.

De workshop 'De Kracht van Muziek' van 18 februari in Enschede kon niet doorgaan vanwege de storm.

Daarom is de workshop verplaatst naar 17 maart om 14.30 uur in ArtEZ Conservatorium, Enschede. De workshop is gratis voor Vrienden van Phion. Zij betalen alleen € 5,00 pp. als bijdrage in de koffie/ thee en de zaalhuur. Deelnemers die geen lid zijn van Phion betalen €10,00 pp. U kunt zich inschrijven via ons mailadres activiteitenvrienden@phion.nl onder vermelding van Prisma Enschede, uw naam, het aantal personen en of u lid bent van de Vrienden van Phion. Na inschrijving ontvangt u een bevestiging.