1. Nieuwsbrief September 2022

Nieuwsbrief Vrienden September

Inhoud nieuwsbrief

Direct naar een onderwerp? Kies dan uw onderwerp uit onderstaand overzicht.

Voorwoord
Feestelijke opening seizoen
Bridge to Liberation
Vriendenrepetities
Luistercursus gaat door!
Jubileum Valerius Ensemble
Colofon

 

 

Voorwoord

Dit extra nummer van VriendenNieuws staat in het teken van vieringen, een beetje feest zo u wilt. Allereerst een uitgebreide mededeling van de Activiteitencommissie over de feestelijke openingsconcerten waarmee de aftrap wordt gegeven voor het nieuwe concertseizoen. De vrienden organiseren daarbij een gezellig samenzijn.
Op vrijdag 16 september vieren we de vrijheid en herdenken we de Slag om Arnhem aan de voet van de historische John Frostbrug tijdens Bridge to Liberation. Een avond vol prachtige muziek en indrukwekkende verhalen van mensen die de impact van oorlog met zich mee dragen en hun waarde van vrijheid met ons delen.
Ook is er aandacht voor de interessante Luistercursussen en tenslotte viert het Valerius Ensemble feest. Ter ere van hun 25 jarig bestaan geven zij voor de vrienden een gratis jubileumconcert.

Ik wens u veel leesplezier,

Toon Ottink, eindredacteur VriendenNieuws

Feestelijke opening nieuwe seizoen

Binnenkort gaat het nieuwe concertseizoen van Phion van start en dat vieren wij heel graag samen met u! De Activiteitencommissie van de Vrienden organiseert, in samenwerking met Phion*, een gezellig samenzijn rondom de eerste producties van het seizoen. 

Dat doen we op de volgende data:

 •   8 september in Doetinchem
 •   9 september in Nijmegen
 • 10 september in Zutphen
 • 27 september in Zwolle
 • 30 september in Apeldoorn

* De ontvangsten in Arnhem en Enschede worden door Phion georganiseerd.

Reserveer de datum al vast, zodat we samen met veel Vrienden de opening van het seizoen kunnen vieren.

Bridge to Liberation

Arnhem 16.09.2022 - 20.30 uur

Op vrijdag 16 september 2022 herdenken we de Slag om Arnhem en beleef je Bridge to Liberation weer aan de voet van de historische John Frostbrug. Vanzelfsprekend maakt Phion ook weer onderdeel uit van het programma. Naast Phion zullen ook zangeres Laetitia Gerards, zangers Jim Bakkum en Ben Saunders en dansgezelschap Introdans het podium betreden.

We kijken er naar uit velen van u daar te zien. Het evenement is gratis toegankelijk.

Vriendenrepetities najaar 

We schreven het al in het de nieuwsbrief van juni: ook dit najaar organiseren wij weer een tweetal Vriendenrepetities, waarin de Vrienden een uniek kijkje in de keuken van het orkest krijgen. 

Wanneer & waar?

 • In het Wilminktheater in Enschede op dinsdag 20 september 2022 (Strauss)
 • In Musis in Arnhem op dinsdag 18 oktober 2022 (Franck en Berlioz)

Het programma voor beide repetities is gelijk:

 • 9.00      Zaal open
 • 9.15      Interview met een van de musici
 • 9.45      Einde interview
 • 10.00    Aanvang repetitie
 • Pauze met koffie/ thee en meet & greet met enkele musici
 • 12.45     Einde repetitie

In verband met de voorbereiding graag uiterlijk 4 dagen voor de repetitie aanmelden via het bekende adres: activiteitenvrienden@phion.nl met vermelding van het aantal personen. U krijgt altijd een inschrijfbevestiging. We hopen u weer te ontmoeten bij een van deze repetities.

Luistercursus najaar gaat door!

Mét een extra cursus in Zwolle en Nijmegen

In het vorige VriendenNieuws heeft u gelezen dat de Luistercursus niet doorgaat, maar er is goed nieuws! Na intensief overleg en met medewerking van Marcel Zwitser, kunnen we de Luistercursus toch door laten gaan.

Anticiperend op de uitvoering van Schumanns Derde symfonie in december, zal de Luistercursus in het seizoen 2022-2023 gewijd zijn aan leven en werk van Robert Schumann.

De kosten per deelnemer worden € 90,-- maar voor de Vrienden van Phion geldt een korting van €15,00 zodat zij slechts € 75,00 betalen.

Data & Locatie

De cursussen worden op donderdagavond* gegeven van 19.00 tot 21.00 uur. De data zijn:

 • Arnhem: 6 en 20 oktober, 3 en 17 november en 1 december, concert op zaterdag 10 december;
 • Enschede: 11 (*let op dit is op dinsdag i.v.m. de beschikbaarheid van de zaal) en 27 oktober, 10 en 24 november en 8 december, concert op zondag 11 december.

Speciaal voor de Vrienden in Zwolle en Nijmegen organiseren we een korte Luistercursus o.l.v. Joop van Velzen (Concertradio).

 • Zwolle: 1 november 15.00- 16.30 en 8 november van 18.00- 19.30 (met aansluitend de uitvoering van Schumanns Derde symfonie)
 • Nijmegen: 7 en 13 december van 19.30- 21.00 (voorafgaand aan de uitvoering van Mahlers Derde symfonie op 20 december)

De kosten per deelnemer voor deze korte cursussen zijn € 70,-- en ook hier geldt een korting voor de Vrienden van Phion van € 15,00 zodat zij slechts € 55,00 betalen.

De activiteitencommissie is erg blij dat de we de Luistercursussen toch kunnen organiseren en rekent natuurlijk dan ook op voldoende deelnemers. Nodig gerust een bekende uit om mee te gaan.

Inschrijven kan vanaf vandaag via het bekende adres: activiteitenvrienden@phion.nl.  U ontvangt een bevestiging met gegevens over de betaling en waar de cursus wordt gegeven. Wilt u bij de inschrijving aangeven in welke plaats u deelneemt, met hoeveel deelnemers u komt en of u (of de deelnemers) Vriend bent van Phion.

Valerius Ensemble viert feest!

Het Valerius Ensemble, bestaande uit leden van Phion, gaat het 35ste seizoen van het bestaan in. Vijfendertig jaar waarin met veel inzet en enthousiasme klassieke kamermuziek bij het publiek is gebracht. Vijfendertig jaar waarin heel veel aandacht is uitgegaan naar jeugd muziekeducatie. Jaren ook waarin met tal van gastmusici samen is gespeeld. Sinds de start in 1988 is een jaarlijkse serie van zes uitvoeringen in het Muziekcentrum in Enschede een vast onderdeel geworden van de agenda.

Vrienden van Phion bezoeken jubileumconcert gratis

Om dit voor het Valerius Ensemble heugelijke feit extra kracht bij te zetten, nodigt het ensemble ook de Vrienden van Phion uit voor hun jaarlijkse “Vrienden van het Valerius Ensemble-concert”.

Gespeeld wordt in ieder geval De Pastorale van Ludwig van Beethoven in een bezetting voor piano, viool, cello en fluit.

Het concert is op zondag 25 september aanstaande in de Ontmoetingskerk aan de Varviksingel 139 in Enschede.  Aanvang is 14.30 uur. Er is geen pauze. De uitvoering is geheel gratis, er is koffie en thee en na afloop zijn er drankjes. Wij vragen u ons even door te geven met hoeveel personen u komt, u kunt daarvoor een mail sturen naar jeannewesseling@live.nl. U ontvangt geen toegangskaarten, aanmelden is voldoende. Wij hopen op een grote opkomst.

Namens de musici van het Valerius Ensemble,
André Jekel, zakelijke leiding

Stichting Vrienden van Phion

Leden bestuur:

Marijke van Hees, voorzitter
Marian Louppen, vice-voorzitter 
Hans Peter Herwig, penningmeester
Jacco Post, algemeen directeur Phion
Jard Baljet
Jan Boom
Erik Olsman, musicus
Sigurd Smit, musicus

Leden Activiteitencommissie:

Namens de Vrienden:
Bert Klaver
Peter van der Neut, voorzitter
Lin Ravelli
Gelly Talsma
Vacature (gezocht  een actieve Vriend uit de regio Twente)

Namens de musici:
Len Bielars
Melanie Jansen

Leden van de Redactie:

Rebecca Fransen (musicus)
Marte Straatsma (musicus)
John Biermans (vriend)
Aafke Feenstra (vriend)
Toon Ottink (vriend, eindredacteur)

Mecenaatcommissie:

MachteLd van der Meij
Frans Bakx
Menno van Duuren (Phion)
Isabelle Hegeman (Phion)
Marjan Louppen (voorzitter)