1. Toonkunst Arnhem
Toonkunst Arnhem
Koor

Toonkunstkoor Arnhem

 

Met zijn tachtig leden is Toonkunst Arnhem een van de grootste oratoriumkoren in de provincie Gelderland. En ook een van de oudste, want al in 1896 gaf het koor zijn eerste concert. Sinds 1909 vormt de jaarlijkse uitvoering van Bachs Matthäus-Passion de rode draad in het repertoire van het koor.

In 2012 was Toonkunst Arnhem zelfs het begeleidende koor in het televisieprogramma Mattheüs Masterclass. Sinds enkele jaren zingt het koor ook een voor jonge mensen aangepaste Matthäus-versie, Matteüs Junior genaamd.

Daarnaast geeft Toonkunst Arnhem concerten met zeer uiteenlopende muziek. Zo zong het koor de afgelopen jaren grote koorwerken van onder anderen Brahms, Mendelssohn, Britten en Rossini. Ook doen de leden regelmatig mee aan bijzondere projecten zoals Arnhem de Opera van componist Andries van Rossem, een reeks bijzondere acts met zang en toneel in de binnenstad van Arnhem.

Het zijn niet de minsten die het koor in zijn bestaan hebben gedirigeerd. In de beginperiode waren dat vader Marius Adrianus en zoon Hans Brandts Buys. Daarna zwaaide Jaap Hillen jarenlang de scepter over het koor. Van 1989 tot 2020 was Joop Schets de vaste dirigent. Voor het overgrote deel van de concerten en uitvoeringen is Het Gelders Orkest en tegenwoordig zijn opvolger Phion vaste begeleider van Toonkunst Arnhem.

www.toonkunstarnhem.nl

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21