Timothy Chooi
Viool

Timothy Chooi

Violist Timothy Chooi speelde al op zevenjarige leeftijd met het Victoria Symphony Orchestra in zijn geboorteland Canada. Vanaf zijn zestiende studeerde hij aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia. Nog datzelfde jaar maakte hij zijn solodebuut bij het Montreal Symphony Orchestra waar hij door de pers werd geroemd als de ‘wonderviolist’. Hij vervolgde zijn studie aan de beroemde Juilliard School in New York, waar hij momenteel zijn opleiding afrondt. Daarnaast studeert hij aan de Duitse Kronberg Academy onder Christian Tetzlaff.

Timothy Chooi heeft in zijn carrière al heel wat concoursen op zijn naam staan, waaronder het Internationale Joseph Joachim Violinwettbewerb Hannover in 2018 en hetzelfde jaar de ‘Prix Yves Paternot’ tijdens het Verbier Festival in Zwitserland. Maar de meeste roem vergaarde hij met de tweede prijs tijdens de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd van 2019.

Inmiddels heeft Chooi al met diverse grote orkesten samengespeeld, zoals het Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt, het Russisch Nationaal Orkest en het Chicago Symphony Orchestra. Hij is medeoprichter van het VISION Collective, een ensemble met musici en componisten dat probeert met muziek het probleem van de wereldwijde vluchtelingencrisis onder de aandacht te brengen en migranten een stem te geven.