Sytse Buwalda
alt

Sytse Buwalda

Countertenor Sytse Buwalda studeerde zang aan het Amsterdams Conservatorium bij de befaamde zangpedagoge Cora Canne-Meyer.

In de afgelopen decennia is hij uitgegroeid tot één van de belangrijkste countertenors van ons land met wereldwijd een groot aantal succesvolle concerten en recitals. Op het gebied van oude muziek werkte hij samen met beroemdheden als David Wilcocks, Maasaki Suzuki, Sigiswald Kuijken en Alan Curtis en trad op in gerenommeerde festivals waaronder het Lucerne Festival, de Händel Festspiele Halle en het Holland Festival. Hij maakte meer dan 125 cd’s. Daaronder een complete opname van het vocale oeuvre van Bach met The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands.

Maar ook met moderner repertoire maakte Sytse Buwalda furore. Als eerste countertenor ooit gaf hij een uitvoering van Schuberts Winterreise. Diverse hedendaagse componisten, waaronder Dylan Newcomb en Daan Manneke schreven composities voor hem en hij zong wereldpremières van onder anderen Chiel Meijering en Ingomar Grunauer. Jaarlijks organiseert hij een serie kerstconcerten onder de noemer Klein Kerstfeest bij kaarslicht. Met sopraan Heleen Koele richtte hij in 2020 Het Nederlands Bachconsort op, waarmee hij diverse spraakmakende producties heeft gemaakt.

In 2016 werd Sytse Buwalda benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn grote verdienste als countertenor in het Nederlandse en internationale muziekleven.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 22-23