1. Slobodan Trkulja
Slobodan Trkulja & Balkanopolis
zang en band

Slobodan Trkulja

Slobodan Trkulja, multi-instrumentalist, componist en zanger werd in 1977 in Servië geboren. Hij was nog maar elf toen hij zichzelf klarinet leerde spelen. In de jaren daarna kwam daar een heel arsenaal aan muziekinstrumenten bij, waaronder de frula (herdersfluit) en de gajde (doedelzak).

In 1998 verhuisde Trkulja naar Amsterdam, waar hij saxofoon studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij werd in de Dutch Jazz Competition onderscheiden als “best new talent” (2002), later won hij ook de Erasmus Jazz prijs (2005).

Als frontman en stichter van de groep Balkanopolis werkte Slobodan Trkulja samen met jazz- en symfonieorkesten, waaronder het Metropole Orkest, Beogradska filharmonija, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en de Eddy Martinez Latin Big Band.

In Nederland is Trkulja o.a. bekend van zijn televisieoptreden tijdens het Nieuwjaarsconcert met het Nederlands Blazersensemble in 2002, zijn optreden bij North Sea Jazz en zijn samenwerking met het Metropole Orkest, waarmee hij in 2008 ook optrad als pauze act tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival in Belgrado.

Slobodan Trkulja creëert met zijn composities voor Balkanopolis een eigen bijzondere klank door traditioneel Servische melodieën en ritmes en authentieke instrumenten te combineren met nieuwe arrangementen en moderne instrumenten en speelstijlen. Het resultaat hiervan is een unieke sound met een perfecte mix tussen de traditionele Servische muziek en moderne jazz en fusion.

Leden Balkanopolis

Slobodan Trkulja   lead singer en diverse instrumenten
Miloš Jakovljević  kaval
Marko Milatović    keyboard, piano 
Uroš Teofilović      elektrische gitaar 
Dejan Antović        basgitaar
Arie den Boer        drum 

 

 

 

 

 

 

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 22-23