1. Selectie Stadsjongenskoor Oldenzaal (olv Mariette Effing)
Selectie Stadsjongenskoor Oldenzaal (olv Mariette Effing)
koor

Stadsjongenskoor Oldenzaal

Net zoals alle andere koren in Nederland moest het Stadsjongenskoor in maart 2020 vanwege corona haar repetities staken. De jongens zijn wel online blijven zingen maar iedereen weet dat dit een normale repetitie of zangles niet kan vervangen. Ook de vele concerten die het Stadsjongenskoor ieder jaar geeft werden afgezegd. Vanaf september hebben de jongens tot en met 12 jaar wel redelijk normaal kunnen functioneren in kleine groepjes. Maar door tweede lockdown in december moesten we onze repetities en lessen weer staken.

Het Stadsjongenskoor is daarom erg blij dat ze toch mee kan doen met deze Marcus Cantate om zich toch te kunnen presenteren aan het grote publiek. Deze selectie van zes jongens heeft de partijen voor een deel zelf thuis ingestudeerd en via extra groepslessen hebben we de boel op elkaar afgestemd.

Selectie Stadsjongenskoor 2021: Toby Tamas, Liam Kienhuis, Mattis Musholt, Bart Rebers, Merlijn Engelbarts en Jona Musholt

Het Stadsjongenskoor Oldenzaal komt oorspronkelijk voort uit het jongenskoor van de Sint Plechelmusbasiliek en bestaat sinds 1915. Tegenwoordig is het jongenskoor niet verbonden aan een kerk en geeft het samen met de jongemannen regelmatig concerten met zowel religieuze als wereldlijke muziek. Daarnaast is het koor regelmatig te gast bij concerten van andere koren en orkesten. De afgelopen jaren zongen de jongens tijdens uitvoeringen van de Matthäus-Passion in Oldenzaal, Enschede, Amsterdam, Deventer, Heeswijk Dinther, Groenlo en Utrecht. In 2019 zong een selectie van het jongenskoor ook alle koralen mee in twee uitvoeringen van de Johannes-Passion in de versie van Schumann. Verder deed het jongenskoor mee in de opera Boris Godoenov van Moessorgsky, Tosca van Puccini, zong het de jongenskoorpartij in de Saint Nicolas Cantata van Britten en de ragazzi partij in de Carmina Burana van Orff. Het Stadsjongenskoor vierde in 2015 het 100 jarig jubileum. Het koor werd tijdens het jubileumconcert onderscheiden met de Gouden Erepenning van Oldenzaal.

Het Stadsjongenskoor bestaat uit een aantal koren. Ieder jaar wordt een nieuw Opleidingskoor opgericht bestaande uit jongens geselecteerd uit groep 5 van de Oldenzaalse basisscholen. Na één jaar maken ze de overstap naar het Middenkoor en gaan ze twee keer per week repeteren. Wanneer de jongens voldoende kwaliteit en ervaring hebben worden ze uitgenodigd in het Concertkoor te zingen en dit kunnen ze blijven doen tot aan de stembreuk. Hierna kunnen de jongens lid worden van het Jongemannenkoor. Het Stadsjongenskoor staat sinds 1998 onder leiding van Mariette Effing en heeft als begeleider organist Dennis Vallenduuk.

Info: www.stadsjongenskoor.nl  Contact: stadsjongenskoor@koorenzo.nl

Mariette Effing studeerde hoofdvak blokfluit, schoolmuziek en koordirectie aan het Twents Conservatorium te Enschede (ArtEZ). Ze dirigeert sindsdien diverse koren en is regelmatig gastdocent en dirigent en jurylid bij festivals en koorweekenden. Mariette is redactiesecretaris van het blad ZINGmagazine.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21