Rick Stotijn
Contrabas

Rick Stotijn

 

Contrabassist Rick Stotijn studeerde in Amsterdam bij zijn vader Peter Stotijn en aan de Hochschule Freiburg bij Bozo Paradzik. Onder de vele prijzen die hij won was de Nederlandse Muziekprijs in 2013 wel een van de belangrijkste. Het juryrapport vermeldde: ‘Rick Stotijn is een veelzijdig musicus met een ontroerende muzikaliteit en overrompelende virtuositeit.’

Als solist trad Rick Stotijn op met diverse orkesten en ensembles als Amsterdam Sinfonietta, het Residentie Orkest en voormalig Het Gelders Orkest. Maar ook als kamermusicus is hij een veelgevraagd artiest en trad hij op met onder andere Janine Jansen, Tabea Zimmerman en Liza Ferschtman. Op belangrijke festivals als het Lucerne Festival, Delft Chamber Music Festival en het International Chamber Music Festival in Utrecht is hij een regelmatig terugkerende gast.

Diverse componisten als Louis Andriessen, Martijn Padding en Michael van der Aa schreven composities voor hem. Maar de belangstelling van de bassist reikt verder dan klassiek alleen. Met fagottist Bram van Sambeek richtte hij ORBI op, een viermans-formatie die zich richt op rock en metal en zichzelf ‘a chamber music rock group’ noemt.

Momenteel is Rick Stotijn eerste contrabassist van het Zweeds Radio Symfonie Orkest en het Mahler Chamber Orchestra. Inmiddels heeft hij twee cd’s op zijn naam staan waaronder Basso Bailando die door de vakpers unaniem met veel enthousiasme werd ontvangen.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21