Ralph van Raat
Piano

Ralph van Raat

 

‘Ik zie het als mijn roeping om het concertpubliek via mijn uitvoeringen van moderne muziek in welke stijl dan ook, te overtuigen van de grootsheid van deze muziek.’ Woorden van pianist Ralph van Raat (1978) die al sinds zijn veertiende warm pleitbezorger is van hedendaagse muziek.

Zijn pianostudie volgde hij bij Ton Hartsuiker en Willem Brons waar hij met de grootste lof zijn diploma behaalde. Ook studeerde hij musicologie welke hij cum laude afsloot. Hij won diverse prijzen waaronder in 1999 het Internationaal Gaudeamus Vertolkers Concours. Sinds 2003 is hij door de befaamde pianobouwer benoemd tot Steinway Artist, een titel die hij deelt met exclusieve artiesten als Vladimir Horowitz, Alfred Brendel en Lang Lang.

Ralph van Raat is één van de meest gevraagde pianisten van ons land die wereldwijd concerten en recitals geeft. In Het Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ had hij zijn eigen concertseries, evenals een eigen serie op Radio 4. Inmiddels heeft hij diverse cd’s uitgebracht met werk van onder anderen Tavener, Andriessen en Adams. Enkele daarvan behoren tot de best verkochte cd’s met hedendaagse pianomuziek en werden door vakbladen als Gramophone en Luister bekroond. Veel componisten, waaronder Kurtag, Rzewski en Pärt schreven muziek voor hem. Al weer enkele jaren is hij docent hedendaagse pianomuziek aan het Conservatorium van Amsterdam.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21