Nai Barghouti
Zang

Nai Barghouti

Stammend uit een muzikale familie studeerde Nai Barghouti al vanaf haar zesde dwarsfluit aan het Edward Said-conservatorium in Ramallah en Jeruzalem. Na tien jaar studie bleken zang en jazz toch haar grote liefde te zijn. Ze verhuisde naar Amsterdam waar ze op de jazzafdeling van het Amsterdams Conservatorium terechtkwam.

Daar leerde ze het jazzvak goed kennen maar kreeg ook de ruimte de muziek van haar Arabisch-Palestijnse wortels een belangrijke plaats te geven. Zo ontwikkelde ze haar geheel eigen stijl waarin elementen van klassiek, jazz en diverse Arabische stromingen bij elkaar komen. Bijzonder daarbij is dat zij haar stem niet alleen voor de teksten gebruikt, maar ook als een muziekinstrument op zichzelf, dus woordeloos. Ze bedacht daar de term ‘naistrumenting’ voor. Haar muzikale kwaliteiten werden gewaardeerd. In 2020 kreeg ze de Concertgebouw Young Talent Award.

Maar daarvoor al kende de carrière van Nai Barghouti enkele hoogtepunten. Zo zong ze in 2013 op het VN-hoofdkwartier in New York ter gelegenheid van de Internationale Solidariteitsdag voor Palestina. In 2019 zong ze voor een uitverkocht Concertgebouw in Amsterdam een eerbetoon aan de Libanese zangeres Fairouz.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 22-23