1. Lukáš Vondráček
Lukáš Vondráček
Piano

Lukáš Vondráček

 

Nog maar vier jaar oud gaf de Tsjechische pianist Lukáš Vondráček zijn eerste concert. Tien jaar later speelde hij op vijftienjarige leeftijd met het Tsjechisch Philharmonisch Orkest onder leiding van Vladimir Ashkenazy – een concert dat ook op cd is vastgelegd - en toerde met het orkest uitgebreid door de Verenigde Staten.

Hij studeerde aan de conservatoria van Katowice en Wenen. Aan het New England Conservatory in Boston behaalde hij zijn diploma met de hoogste onderscheiding. Hij vestigde alle aandacht op zich toen hij in 2016 overtuigend de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel won.

Inmiddels heeft Lukáš Vondráček met veel befaamde orkesten in de wereld opgetreden waaronder het Philadelphia Orchestra, het Londense Philharmonia Orchestra en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ook gaf hij recitals in zalen als de Elbphilharmonie in Hamburg, het Wiener Konzerthaus en het Amsterdamse Concertgebouw en speelde op festivals waaronder het Menuhin Festival Gstaad en PianoEspoo in Finland. Enkele jaren geleden verscheen zijn eerste cd met daarop werken van Haydn, Rachmaninov en Prokofjev.