1. Liza Ferschtman
Liza Ferschtman
Viool

Liza Ferschtman

Als dochter van befaamde Russische musici kreeg Liza Ferschtman al op vijfjarige leeftijd haar eerste vioollessen. Zij studeerde eerst bij Herman Krebbers en later aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia en de Guildhall School of Music and Drama. Op 17-jarige leeftijd won ze het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. In 2006 ontving zij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Als soliste trad ze over de hele wereld op met orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Dallas Symphony Orchestra en het London Philharmonic Orchestra.

Een van haar hoogtepunten was een uitgebreide internationale tournee met het Festival Orkest van Boedapest, dat door de New York Times als ‘niets minder dan een openbaring’ werd omschreven.

Op het gebied van kamermuziek musiceerde Liza Ferschtman met pianisten als Inon Barnatan, Jonathan Biss en Enrico Pace en bezocht befaamde podia als de Wiener Konzertverein, de Wigmore Hall in Londen en het Amsterdamse Concertgebouw. Van 2007 tot 2021 was ze artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival, dat zij tot een toonaangevend festival in de wereld heeft gemaakt. Inmiddels heeft Ferschtman een omvangrijke cd-collectie opgebouwd. Daarin een bijzondere opname met duo’s voor viool en cello met haar vader Dmitri Ferschtman. Op haar laatste cd staat o.a. de Serenade van Bernstein met Phion-voorloper Het Gelders Orkest. In 2021 werd ze benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdienste voor het Nederlands muziekleven.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 22-23