Leo Petersen
Poppenspeler

Leo Petersen

Aanvankelijk studeerde poppenspeler Leo Petersen (1974) dramatherapie en was hij enige tijd werkzaam als dramatherapeut. Nog tijdens zijn studie ontwikkelde hij voor een theaterproductie een poppetje, slechts bestaande uit twee witte ballen met pupillen als ogen om twee vingers gebonden en twee andere vingers als ledematen. Het sloeg enorm aan en onder de naam ‘Poppentheater Lejo’, later ingekort tot ‘Lejo’, maakte hij de voorstelling Handen Hoog.

Het succes was groot, niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen, en in 1999 volgde de voorstelling Kleinkunst. Speelde Leo Petersen tot dan toe vaak op evenementen en bedrijfsfeesten, in 2002 waagde hij met Handwerk de sprong naar de grotere theaters en maakte een tournee door heel Nederland. Meerdere shows volgden en in de loop van de jaren werd ‘Lejo’ een bekende verschijning, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Zo trad hij op in veel Europese landen en ook Amerika, Japan en Israël.

Vanaf 2003 is Leo Petersen met zijn inmiddels beroemde handpoppetje Mano, maar ook met andere poppen, te zien in het kinderprogramma Sesamstraat. Sinds 2014 maakt Leo Petersen ook voorstellingen met diverse symfonieorkesten, zoals voormalig Orkest van het Oosten, voormalig Het Gelders Orkest en de Philharmonie Zuidnederland. Dit seizoen is de voorstelling, Lejo ontdekt het Orkest bij Phion te zien.