Katrien Baerts
Sopraan

Katrien Baerts

 

De Belgische sopraan Katrien Baerts studeerde viool en zang aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ze sloot haar studie af aan de Dutch National Opera Company en volgde de International Lied Masterclasses onder leiding van Udo Reinemann. Ze deed echt van zich spreken toen ze in 2011 de halve finale bereikte van de beroemde Koningin Elisabethwedstrijd.

Ze is inmiddels een veelgevraagd zangeres en zong bij onder meer het BBC Philharmonic Orchestra, het Chamber Orchestra of Europe en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze vormt een vast duo met pianist Bart Verheyen.

Katrien Baerts is veelvuldig te zien in diverse operatheaters. Bij De Nationale Opera debuteerde ze in Bergs Lulu. Ook zong ze daar in de megaproductie Aus Licht van Stockhausen. In 2019 schitterde ze in Rotterdam, Parijs en Dortmund in een gedenkwaardige productie van Die Frau ohne Schatten van Strauss met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Yannick Nézet-Séguin.

De zangeres staat bekend om haar gedurfde en vernieuwende repertoire. Ze zong met bekende ensembles voor moderne muziek zoals Klangforum Wien, Asko|Schönberg en Het Collectief onder leiding van Reinbert de Leeuw, waarmee ze een cd met liederen van Berg en Zemlinsky maakte. Ook zong ze rollen in diverse wereldpremières van opera’s van Theo Loevendie en Rob Zuidam.