1. Jorinde Keesmaat
Jorinde Keesmaat
Regisseur

Jorinde Keesmaat

Muziekregisseuse Jorinde Keesmaat volde haar studie aan de Mountview Academy of Theatre Arts in Londen en vervolgde die aan de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ in de richting regie. In eerste instantie richtte ze zich op theater, maar sinds 2009 ligt haar focus meer op muziekproducties. Zo regisseerde ze semi-geënsceneerde operavoorstellingen voor onder meer het Residentieorkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Maar ook in bredere zin is Jorinde Keesmaat actief met theatrale muziekvoorstellingen. Zo ontwikkelde en regisseerde ze projecten met ensembles als het Radio Filharmonisch Orkest, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en voormalig Het Gelders Orkest. Ook werkte ze mee aan bijzondere voorstellingen zoals een spektakel met 1000 zangers voor het jubileum van Theater Carré in Amsterdam op muziek van Merlijn Twaalfhoven en het openingsconcert van het Grachtenfestival 2015.

Van 2016 tot 2019 was ze director-in-residence bij het Center for Contemporary Opera in New York. In 2017 won zij de Operadagen Awards in Rotterdam. De jury omschreef haar als ‘een gedreven regisseur met gevoel voor avontuur en een open blik, maar vooral met de gave om diep te ontroeren.’ In haar werk wil Jorinde Keesmaat de geijkte grenzen tussen concert, opera en theater overstijgen: ‘ik wil in een chaotische, onoverzichtelijke wereld momenten creëren die verstillen en beklijven en de toeschouwer dicht bij een persoonlijke emotie brengen.’

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21