Iwona Sobotka
Sopraan

Iwona Sobotka

De Poolse sopraan Iwona Sobotka (1981) studeerde aan de Fryderyk Chopin Universiteit voor Muziek in Warschau en aan de Reina Sofía Hogeschool voor Muziek in Madrid. Ze brak internationaal door toen ze op haar 22ste de Koningin Elisabeth Wedstrijd won, als jongste winnaar in de categorie zang. In 2004 maakte Iwona Sobotka haar operadebuut bij de Nationale Opera in Parijs, als Eerste Dame in Mozarts Die Zauberflöte; daarnaast zong ze onder meer als Tatjana in Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski en als Donna Anna in Don Giovanni van Mozart bij de Staatsopera van Perm.

Met pianist Piotr Anderszewski trad ze op in de Wigmore Hall in Londen en in Carnegie Hall New York, om de muziek van Karol Szymanowski te promoten.

Sobotka was onder meer te horen in concerten met de Berliner Philharmoniker onder leiding van Sir Simon Rattle en met het London Symphony Orchestra op de Festspiele in Baden-Baden. Ze debuteerde op het Lente Festival in Tokio als sopraansoliste in de Missa Solemnis van Beethoven. Ook keerde ze onlangs terug bij de Komische Oper Berlin als Pamina in Mozarts Zauberflöte en ging daarmee op tournee naar Australië en Nieuw-Zeeland.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 22-23