1. Isabelle van Keulen
Isabelle van Keulen
Viool

Isabelle van Keulen

Ze mag dan bij het grote publiek bekend zijn als jurylid van Maestro, maar welbeschouwd is dat slechts een klein onderdeel van de omvangrijke carrière van Isabelle van Keulen, al vele jaren een van Nederlands internationaal beroemde topviolisten. Haar winst als zeventienjarige bij de Eurovision Young Musicians Competition in 1984 was het begin van een glansrijke en veelzijdige carrière, niet alleen op viool, maar ook op altviool.

Ze trad op met vrijwel alle gerenommeerde orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en de Berliner Philharmoniker. Ze gaf talloze recitals met onder anderen Hannes Minnaar, Christianne Stotijn en haar vaste muzikale partner Ronald Brautigam. Ze was in 1997 oprichter van het Delft Chamber Music Festival dat ze tot 2006 met groot enthousiasme leidde. Tegenwoordig is ze artistiek leider van de Deutsche Kammerakademie Neuss. Ze was lid van het Leopold String Trio, artistiek leider van het Noors Kamerorkest en met het Isabelle van Keulen-Ensemble verkende ze de wereld van de tango.

Isabelle van Keulen maakte een groot aantal cd-opnames waaronder de complete vioolsonates van klassiekers als Beethoven en Prokofjev. Maar ook het moderne repertoire ligt haar na aan het hart. Zo speelde ze soloconcerten van onder anderen Goebaidoelina, Auerbach en het speciaal voor haar gecomponeerde Vioolconcert van Erkki-Sven Tüür. Sinds 2012 is Isabelle van Keulen werkzaam als professor voor viool, altviool en kamermuziek aan de Hochschule Luzern.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 22-23