Frans Fiselier
Christus

Frans Fiselier studeerde af aan het Sweelinck conservatorium bij Cora Canne Meyer en zette zijn studie voort bij William Murray te Berlijn. In 1984 won hij drie prijzen op het internationaal vocalistenconcours Den Bosch,(categorie lied) en in 1986 ontving hij de Toonkunst-jubileumprijs, waarna hij een veelgevraagd solist werd bij vele opera- en oratoriumgezelschappen in  Nederland.

Al mee  dan 30 jaar zingt  hij met vele beroepsorkesten en opera- en oratoriumgezelschappen.

Zo gaf hij concerten met het Orkest van het Oosten, het Residentieorkest, Limburgs Symphonieorkest, het Brabants orkest, en met het Noord Nederlands Orkest.

 

Frans Fiselier maakte deel uit van de studio van de Nederlandse Opera en zong daarna in diverse producties van de Nederlandse Opera (Il barbiere di Seviglia, Die glückliche Hand) Opera Forum (the rape of Lucretia,Tosca) La Monnaie te Brussel (Un Ballo , Don Carlos) De Vlaamse Opera (Rigoletto, Le grand Macabre, La Fanciulla del west, Werther) het Onafhankelijk Toneel te Rotterdam (Cosi fan Tutte, L’incoronazione di Poppea,Rodelinda) , en bij de Nationale reisopera.(Plathee). Tevens zong hij in moderne opera’s van o.a. Klaas de Vries, Bernard van Beurden, Kees Olthuis en Martijn Padding.

Er volgden engagementen bij de opera van Nancy, het BBC symphonie orchestra en in de opera van Baden bei Wien.Bij het Nederlands Blazersensemble zong  hij in meerdere speciale bewerkingen van Mozart opera’s samen met Johannette Zomer. Tot zijn repertoire behoren o.a.  Papageno, (die Zauberflöte) Figaro, il Conte (Le Nozze di Figaro) Don Alfonso, Guglielmo (Cosi fan tutte), Junius (Lucretia), Malatesta (Don Pasquale), Belcore (L’elisir D’amore), Garibaldo (Rodelinda), Falke (Die Fledermaus).

Het oratoriumrepertoire van Frans Fiselier omvat vele componisten en vele stijlperiodes, (o.a.Bach’s passionen, Händel’s Messiah, Mozart’s Requiem, Mendelssohns Elias, Verdi  Requiem). Ook gaf hij vele liederen-recitals in binnen- en buitenland (o.a. voor de vereniging Vrienden van het lied). Bij de Nederlandse omroepverenigingen is hij regelmatig te horen.

Sinds 2012 is Frans Fiselier als  hoofdvakdocent zang verbonden aan het koninklijk conservatorium te Den Haag. Eén van zijn studenten is dochter Maria Fiselier die ook in de klassieke muziekwereld een gevestigde naam is.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 22-23