1. Ella van Poucke
Ella van Poucke
Cello

Ella van Poucke

 

Al op haar tiende werd de Nederlandse celliste Ella van Poucke toegelaten tot de vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium van Amsterdam. Haar verdere opleiding volgde ze aan de in Duitsland gevestigde Kronberg Academy onder Frans Helmerson.

Ze was winnares van onder meer het Prinses Christina Concours in 2008, de International Isang Yun Cello Competitionen in 2015 en de GrachtenfestivalPrijs in 2017. Ook was ze Dutch Musician of the Year 2012.

Al is haar carrière nog vrij kort, toch heeft Ella van Poucka al talloze concerten gegeven. Ze soleerde met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het HR-Sinfonieorchester Frankfurt. Ze trad op op festivals als de Festspiele Mecklenburg Vorpommern en het Internationaal Kamermuziek Festival in Utrecht. Tijdens de Cello Biënnale van 2012 gaf ze de wereldpremière van het Celloconcert van de Finse componist Uljas Pulkkis. Ook gaf ze recitals met onder anderen Christian Tetzlaff, Vilde Frang en Andras Schiff.

Haar vaste pianisten zijn Jean-Claude Vanden Eynden en haar broer Nicolas van Poucke. Met deze laatste richtte zij in 2010 het Chamber Music Festival van Amsterdam op, waarvan ze nog steeds artistiek leider is.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21