1. ECOK Concertkoor
ECOK Concertkoor
Koor

ECOK Concertkoor

 

Het ECOK Concertkoor uit Enschede heeft al een lange geschiedenis achter de rug. Het begon met twee koren, de Christelijke Zangvereniging Hosanna, die al in 1891 werd opgericht, en de Christelijke Oratorium Vereniging Enschede die in 1937 zijn eerste concert gaf. In 1956 fuseerden beide koren tot het Enschedees Christelijk Oratoriumkoor (ECOK) Het was dirigent Bernard Burger die, na zijn aantreden in 1967 de kwaliteit van het koor op een hoog plan bracht en in de 32 jaar van zijn dirigentschap een groot aantal artistiek hoogstaande concerten gaf.

Natuurlijk was het oeuvre van Bach een van de belangrijke pijlers van het koor, maar ook werk van onder anderen Haydn, Mozart en Mendelssohn kwam aan bod. Het Overijssels Philharmonisch Orkest en later het Orkest van het Oosten vormde het begeleidende ensemble bij veel van deze concerten.

In 1999 nam de huidige dirigent Eric Kotterink de scepter over en zette het succes van ECOK onverminderd voort. Hij bracht het koor zelfs mee naar het buitenland met uitvoeringen in Stadtlohn en Praag. Onder zijn leiding zong het koor natuurlijk de grote bekende oratoriumwerken maar waagde zich ook aan hedendaagse composities van onder anderen Joep Franssens, Ethel Smyth en Laurent Mettraux. In 2016 kon het ECOK Concertkoor feestelijk zijn 125-jarig bestaan vieren.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 22-23