1. Carel Kraayenhof
Carel Kraayenhof
Bandoneon

Carel Kraayenhof

Carel Kraayenhof, bandoneonist, componist en arrangeur, is de meest fascinerende en veelzijdige bandoneonspeler van onze tijd. Hij leerde het vak van binnenuit door zijn lange samenwerking met Astor Piazzolla en Osvaldo Pugliese. Bekendheid kreeg hij met zijn Sexteto Canyengue, het Kraayenhof Tango Ensemble, het Carel Kraayenhof Quartet en zijn optredens met de befaamde Argentijnse pianist Juan Pablo Dubal.

Meer dan tien albums heeft hij op zijn naam staan, waarvan Tango Royal in 2003 een Edison veroverde. In 1997 richtte hij de vakgroep tango op aan het Rotterdams Conservatorium.

Carel Kraayenhof werkte samen met de meeste Nederlandse orkesten, waaronder voormalig Het Gelders Orkest, en daar buiten met onder meer de Berliner Symphoniker en het London Philharmonic Orchestra. Hij speelde met klassieke grootheden als Quirine Viersen, Yo Yo Ma en Janine Jansen, maar nam ook nummers op met onder anderen André Hazes, Trijntje Oosterhuis en Blᴓf. De bandoneonist is diverse malen onderscheiden. In 2012 werd hij benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau en in 2018 kreeg hij de Edison Oeuvre Award Jazz / World. De traan van Máxima bezorgde Carel Kraayenhof tijdens de huwelijksvoltrekking wereldfaam, al relativeert hij dat zelf: ‘Ik hoef geen miljoenenpubliek, ik ben al tevreden als ik in mijn eentje met mijn bandoneon voor mensen kan spelen.’