Boris Giltburg
Piano

Boris Giltburg

Geboren in Rusland, groeide pianist Boris Giltburg (1984) op in Israël, waar hij zijn opleiding in Tel Aviv volgde. Nog tijdens zijn studie liet hij van zich spreken toen hij in 2002 tot de prijswinnaars behoorde van het Santander International Piano Competition.

Maar de echte doorbraak kwam toen hij in 2013 de felbegeerde eerste prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd in België won. Hij speelde met grote orkesten als het London Philharmonic Orchestra, het Baltimore Symphony Orchestra en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 2010 maakte hij een succesvol debuut tijdens de BBC Proms in Londen. In onder meer de Wigmore Hall in Londen, het Leipziger Gewandhaus, Carnegie Hall in New York en het Amsterdamse Concertgebouw maakte hij zijn opwachting met zijn recitals.

In zijn carrière heeft Boris Giltburg een groot aantal cd’s uitgebracht bij zijn vaste label Naxos, waarvan vele werden bekroond. Zijn opname van de pianoconcerten van Sjostakovitsj won de Diapason d’or 2017 en voor de cd met het Pianoconcert nr. 2 van Rachmaninov kreeg hij de Opus Klassik Awards 2018. Over zijn verbluffende uitvoering van Rachmaninovs Pianoconcert nr. 3 schreef het vaktijdschrift Gramophone: ‘Giltburg’s meesterlijk compacte, rijk gedetailleerde, kleurrijke en over het geheel opwindende vertolking was een ware traktatie.’

  

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21