1. Bachkoor Nijmegen
Bachkoor Nijmegen
Koor

Bachkoor Nijmegen

 

In 1945 werd het ‘Comité Nijmeegse Matthäus Passion’ gevormd, dat in het daarop volgende jaar daadwerkelijk een uitvoering van Bachs Matthäus-Passion uitvoerde. Uit dit eerste initiatief is het Bachkoor Nijmegen - dat nog steeds tot één van de belangrijkste grote amateurkoren uit de regio behoort - ontstaan.

Het koor legt zich toe op de uitvoering van de grote koorwerken van uiteenlopende stijlperioden, variërend van barok en klassiek tot romantiek en repertoire uit het recente verleden. Het Gelders Orkest en zijn opvolger Phion is vaste begeleider van Bachkoor Nijmegen bij twee grote concerten per jaar in De Vereeniging in Nijmegen. Dirigent van het koor is Rob Vermeulen.

Natuurlijk vormt de muziek van Bach de rode draad in de uitvoeringen van het Bachkoor Nijmegen. Jaarlijks staat in de week voor Pasen afwisselend de Matthäus-Passion of de Johannes-Passion op de lessenaar. Maar soms wordt het oeuvre van Bach op een heel andere manier aangepakt. In maart 2016 verleende het koor zijn medewerking aan het programma Ode aan Bach. Het was een unieke samenwerking tussen Bachkoor Nijmegen als klassiek oratoriumkoor, zangeres Ellen ten Damme, componist/arrangeur Martin Fondse en nog vele andere prominenten uit de lichte en klassieke muziek met een unieke hommage aan de grote Duitse componist.

www.bachkoor-nijmegen.nl

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 22-23