1. Alexei Ogrintchouk
Alexei Ogrintchouk
Hobo

Alexei Ogrintchouk

 

Nog maar dertien jaar oud, gaf de Russische hoboïst Alexei Ogrintchouk zijn eerste concerten in Rusland en Japan. Hij studeerde aan de befaamde Gnessin Staatsacademie voor Muziek in Moskou en het Parijse conservatorium, waar hij ook afstudeerde. Ook won hij diverse prijzen waaronder in 2002 de Victoires de la Musique Classique en in 2007 de Borletti Buitoni Trust Award.

Op zijn twintigste kwam hij naar Nederland en werd eerste hoboïst bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, een functie die hij sinds 2005 vervult bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Naast zijn orkestwerk heeft Alexei Ogrintchouk een intensieve solocarrière opgebouwd. Hij speelde samen met onder meer het Bolshoi Orkest in Moskou, het Orchestre National de Lille en het Royal Philharmonic Orchestra. Recitals gaf hij onder meer in de Londense Wigmore Hall, Carnegiehall in New York en de Musikverein in Wenen. Ook maakte hij diverse veelgeprezen cd-opnames van werk van onder anderen Mozart, Britten en Strauss.

Inmiddels heeft de hoboïst ook als dirigent naam gemaakt en leidde ensembles als het Mariinsky Orkest, het Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo en het Concertgebouw Kamerorkest. Hij is hoofdvakdocent aan de Haute École de Musique de Genève en het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.