Alena Baeva
Viool

Alena Baeva

Al als vijfjarige kreeg Alena Baeva haar eerste vioollessen. Haar professionele opleiding volgde ze aan het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou. Hoe groot haar talent was bewees ze met de winst van diverse prestigieuze concoursen als het Henryk Wieniawski Vioolconcours in het Poolse Poznan in 2001 en drie jaar later het Internationale Paganini Concours in Moskou.

Sindsdien heeft Alena Baeva een indrukwekkende carrière opgebouwd. Ze soleerde bij onder meer het Tonhalle-Orchester Zürich, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Russische Staats Symfonieorkest. Al jaren heeft ze een goede band met het Orkest van de Achttiende Eeuw, waarin ze zich toelegt op het repertoire uit de 18e eeuw. Maar ook speelt ze moderne muziek waaronder vioolconcerten van Bacewicz, Karaev en Karłowicz. In klein verband werkte ze samen met befaamde musici als Martha Argerich, Yuri Bashmet en Steven Isserlis. Met pianist Vadym Kholodenko vormt ze al jaren een vast duo.

In de afgelopen jaren heeft Alena Baeva diverse cd’s gemaakt. Daaronder een veelgeprezen opname van het Vioolconcert nr. 2 van Sjostakovitsj met het Mariinsky Orkest onder leiding van Valery Gergiev. Ook maakte ze met het London Philharmonic Orchestra onder Vladimir Jurowski een cd met het Vioolconcert van Tsjaikovski.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 22-23