1. Abdel Rahman El Bacha
Abdel Rahman El Bacha
piano

Abdel Rahman El Bacha

Geboren in Beiroet kwam de pianist Abdel Rahman El Bacha al op zesjarige leeftijd naar Parijs. Daar volgde hij zijn opleiding aan het Conservatoire National Supérieur, die hij met diverse onderscheidingen afsloot.

Hij maakte wereldwijd grote indruk toen hij in 1978 de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd op zijn naam zette. Het gaf hem de mogelijkheid om in alle grote zalen van de wereld te kunnen optreden. Ook speelde hij samen met beroemde orkesten als het Orchestre de Paris, het Royal Philharmonic Orchestra in Londen en de Berliner Philharmoniker.

Het repertoire van Abdel Rahman El Bacha is zeer omvangrijk. Uitzonderlijk was de prestatie om in een aantal opeenvolgende concerten het gehele pianowerk van Chopin uit het hoofd uit te voeren. Ook maakte hij cd-opnames van het volledige piano-oeuvre van Beethoven en Ravel. Voor zijn cd met de vroege werken van Prokofjev ontving hij in 1983 uit handen van diens weduwe de Grand Prix du Disque. In 2018 verscheen de cd Arabesques, geheel gevuld met eigen composities van de pianist. Abdel Rahman El Bacha ontving enkele hoge onderscheidingen van de Franse en Libanese overheden. De Universiteit van het Belgische Leuven benoemde hem in 2019 tot eredoctor.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 22-23