Kirsten Jeurissen
hoorn

Kirsten Jeurissen

 

Afkomstig uit een muzikaal gezin, was het haast onvermijdelijk dat Kirsten al als peuter gegrepen werd door klassieke muziek en dan met name door de hoorn. Maar gezien haar leeftijd begon ze op de viool en later kwam de piano daarbij. Op tienjarige leeftijd bleek de overstap naar de hoorn echter de enige logische keuze. Na twee maanden kwam Kirsten niet meer naar het Jeugdorkest met een viool, maar met een onooglijke, ongelakte zilverkleurige hoorn, waarmee ze binnen de kortste keren alle amateurorkesten uit regio Den Haag afstruinde.

Na het behalen van haar gymnasiumdiploma besloot ze om een rechtenstudie te combineren met de opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, aanvankelijk bij Vicente Zarzo en later bij Herman Jeurissen. Ook volgde ze diverse masterclasses bij gerenommeerde hoornisten als Peter Damm en Ab Koster. In december 2001 vond haar eindexamen recital plaats en een half jaar later rondde zij ook haar rechtenstudie in Leiden af met als afstudeeronderwerp: de rechten en plichten van de uitvoerend kunstenaar.

Sinds dat moment is Kirsten fulltime werkzaam als professioneel musicus. Na eerst genoten te hebben van het spelen in vrijwel alle orkesten en ensembles in Nederland en al musicerend diverse werelddelen gezien te hebben, heeft zij nu alweer jaren haar vaste plek bij Phion (voorheen Het Gelders Orkest) en het Nederlands Blazers Ensemble (NBE). Bij Phion kan ze al haar liefde voor het grote symfonische repertoire kwijt en het NBE voedt haar nieuwsgierigheid en behoefte aan verruiming van het muzikale blikveld voortdurend. Verder speelt ze in Het Gelders Blaaskwintet, waarvan in 2008 een cd verschenen is. Cd’s waaraan Kirsten verder meewerkte zijn ‘De roep van de Kinkhoorn’, een kinderopera naar een verhaal van Paul Biegel, ‘Wagneriana’ en ‘Parafrases’, cd's met diverse bewerkingen voor hoornensemble en de cd van ‘Neos Brass’, waarop bewerkingen van Wagner met groot koperensemble te horen zijn.

Als soliste speelde Kirsten werken van W.A. Mozart, R. Strauss, H. Hubler en R. Bennett. Naast alle optredens geeft ze privéles, leidt zij Het Gelders Hoornensemble en is ze nauw betrokken bij allerlei muziek gerelateerde participatieprojecten in de provincie Gelderland. Kirstens streven is om elke dag opnieuw, zowel met kinderen als volwassenen, haar liefde en passie voor instrument en muziek in het algemeen te delen.