Maike Reisener
aanvoerder cello

Maike Reisener

 

Maike Reisener is geboren in Lüneburg, Duitsland. Haar eerste muzieklessen volgde ze vanaf jonge leeftijd aan de stedelijke muziekschool. Op 8-jarige leeftijd wilde zij eigenlijk viool leren spelen, maar op de open lesdag van de muziekschool was de wachtrij voor viool te lang en kwam zij terecht bij de cellolesruimte.

Op haar zeventiende verhuisde Maike naar Detmold waar ze, nog tijdens haar laatste schooljaren, een plek kreeg in de celloklas van Prof. Irene Güdel. Na enkele jaren wisselde zij naar het Folkwang Conservatorium in Essen waar zij studeerde bij Prof. Young-Chang Cho en haar orkestexamen en later haar solistenexamen deed. Ze studeerde tevens kamermuziek bij het Alban Berg-Kwartet in Keulen en bij Prof. Andreas Reiner (Rosamunde Kwartet) in Essen/Duisburg. Vooral dit laatste was belangrijk voor haar groeiende liefde en passie voor de kamermuziek. Haar cello-opleiding werd verrijkt door masterclasses van onder meer Frans Helmerson en Steven Isserlis, die haar uitnodigde voor zijn internationaal kamermuziekfestival in Prussia Cove, te Cornwall.

Haar eerste serieuze orkestervaring deed zij op in het Gustav Mahler Jeugdorkest en als stagiaire bij het opera- en symfonieorkest van Düsseldorf/Duisburg. Op 26-jarige leeftijd won zij de auditie voor tweede solo-celliste bij het Radiokamerorkest in Hilversum waar zij zeven jaar lang werkte onder chef-dirigenten Ton Koopman, Frans Brüggen en Peter Eötvös.

In 2005 werd Maike benoemd als solocelliste van het toenmalige Het Gelders Orkest in Arnhem. Verschillende orkesten nodigden haar de afgelopen jaren regelmatig uit als gast-solocelliste, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Duitse ensemble Resonanz. Optredens als soliste en kamermusicus brachten haar naar verre landen zoals Brazilië en Zuid-Korea. Sinds 2015 is Maike lid van het Nederlands-Belgische EnAccord strijkkwartet.