Wayne Marshall
Dirigent

Wayne Marshall

De Engelse Wayne Marshall is niet alleen bekend als dirigent, hij is ook een gevierd pianist en organist. In zijn jonge jaren ontdekte hij de muziek via jazz, Broadway en de kerk, maar legde zich uiteindelijk toe op een carrière in de klassieke muziek. Als pianist en organist geeft hij nog steeds talloze recitals en concerten en maakt een aantal cd-opnames. Als dirigent leidde hij befaamde orkesten als het London Symphony Orchestra, de Berliner Philharmoniker en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij was chef-dirigent van het WDR Funkhausorchester Köln en is nog steeds vaste gastdirigent van het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi. Ook bij Phion is hij de afgelopen jaren regelmatig te gast geweest. 

Op het gebied van opera leidde hij producties bij de Washington National Opera, de Opéra-Comique in Parijs en de Staatsoper Unter den Linden in Berlijn. 

Hoewel Wayne Marshall een brede muzikale belangstelling heeft, gaat zijn liefde toch het meest uit naar het Amerikaanse repertoire van de afgelopen honderd jaar. Hij is een veelgevraagd artiest voor het werk van Duke Ellington, Leonard Bernstein en George Gershwin. Van deze laatste maakte hij een complete opname van diens werk voor piano en orkest met het Aalborg Symfoniorkester in Denemarken, waarbij hij optrad als dirigent en als pianist. In 2021 is Wayne Marshall, vanwege zijn muzikale verdiensten, benoemd tot Officer of the Order of the British Empire.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21