1. Valentin Oerjoepin
Valentin Oerjoepin
Dirigent

Valentin Oerjoepin

De Rus Valentin Oerjoepin begon zijn muzikale carrière als gevierd klarinetvirtuoos en won talloze prijzen. Maar ook de roep om dirigent te worden was groot. Hij studeerde orkestdirectie aan het Staatsconservatorium van Moskou onder Gennadi Rozjdestvenski en was assistent van Vladimir Joerovski en Valeri Gergjev.

In Rusland kreeg hij bekendheid als chef-dirigent van het Symfonieorkest van Rostov aan de Don, waar hij van 2015 tot 2021 aan verbonden was. Hij maakte van dit ensemble een van de toporkesten van Rusland.

In Europa brak Valentin Oerjoepin door toen hij in 2017 winnaar werd van het Internationale Dirigentenwettbewerb Sir Georg Solti in Frankfurt. Hij dirigeerde orkesten als het SWR-Symphonie Orchester, het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi, het New Japan Philharmonic Orchestra en in eigen land het Philharmonisch Orkest van Sint-Petersburg. Ook verzorgde hij operaproducties bij de Opera van Perm, de Staatsoper Stuttgart, het Teatro Real in Madrid en de Bregenzer Festspiele. Sinds 2021 is hij artistiek directeur van de Novaja Opera in Moskou. Dit seizoen maakt hij zijn debuut bij Phion. Een enkele keer speelt hij nog wel eens klarinet, maar altijd in combinatie met directie.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21