Reinhard Goebel
Dirigent

Reinhard Goebel

Geen musicus is zo belangrijk geweest voor de barokmuziek als violist en dirigent Reinhard Goebel. Al in het begin van de jaren zeventig was hij actief op het gebied van de authentieke uitvoeringspraktijk. In 1973 richtte hij Musica Antiqua Köln op. In de 33 jaar van zijn bestaan groeide het uit tot een ensemble dat met zijn concerten legendarische roem verwierf. Maar ook met andere orkesten behaalde Reinhard Goebel, dirigerend of leidend vanaf de concertmeestersplaats, grote successen, niet alleen met barokmuziek, maar ook met repertoire uit de late achttiende en vroege negentiende eeuw.

Zo leidde hij onder meer de Staatskapelle Dresden, het Gewandhausorchester Leipzig, het City of Birmingham Symphony Orchestra en het Residentieorkest. In 1990 maakte een handverlamming hem het spelen aanvankelijk onmogelijk, maar hij leerde zichzelf de viool omgekeerd te bespelen.

Met Musica Antiqua Köln en andere orkesten maakte Reinhard Goebel talloze opnames die vaak bekroond werden met prijzen als de Diapason d’Or en de Preis der Deutschen Schallplattenkritik. Enkele jaren was hij docent bij het Mozarteum Salzburg en de Orchesterakademie van de Berliner Philharmoniker. De Matthäus-Passion van Bach behoort tot het vaste repertoire van de dirigent. Jaarlijks verzorgt hij diverse uitvoeringen van dit werk. Enkele jaren geleden dirigeerde hij met het Noord Nederlands Orkest zelfs een uitvoering in het Fries.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21