Otto Tausk
Chef-dirigent

Otto Tausk

‘Het Koninklijk Concertgebouworkest toverde wolken van vloeiend zijden klanken in elk dynamisch bereik. Al deze extreme contrasten werden met grote precisie bijeengebracht en samengebald door Otto Tausk’. Dit citaat uit een recensie van Olga de Kort in Bachtrack geeft wel aan dat deze Nederlandse dirigent zich kan meten met de top van de wereld.

Tausk studeerde eerst viool bij Viktor Liberman en daarna orkestdirectie bij Jonas Aleksa, Kenneth Montgomery en Jurjen Hempel. Hij begon zijn carrière als assistent bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder Valery Gergjev. Daarna was hij chef-dirigent bij Holland Symfonia en het Tonhalle & Operntheater en Sinfonieorchester Sankt Gallen in Zwitserland.

Sinds 2018 is hij chef-dirigent van het Vancouver Symphony Orchestra. Otto Tausk is een veelgevraagd gastdirigent bij alle grote orkesten van Australië waaronder het Melbourne Symphony Orchestra, en in Europa onder meer in Denemarken, Spanje, Duitsland, Italië, Rusland, Noorwegen en Engeland. Zo leidde hij o.a. het Deens Nationaal Symfonieorkest, het Los Angeles Philharmonic Orchestra, het Mariinsky Orkest en vrijwel alle Nederlandse orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest. Vorig jaar maakte Tausk zijn debuut tijdens de wereldberoemde concertserie The Proms in de Royal Albert Hall in Londen met Ein Heldenleben van Richard Strauss.

In ons land werd hij een tv-persoonlijkheid toen hij enkele jaren juryvoorzitter was van het populaire talentenprogramma Maestro. Als operadirigent heeft Otto Tausk veel bekendheid gekregen. In het theater van Sankt Gallen leidde hij naast vele nieuwe producties én een aantal wereldpremières, ook het grote operarepertoire. Daarnaast dirigeerde hij onder meer bij de Oper Köln en De Nationale Opera in Amsterdam. Daar zal hij dit seizoen de wereldpremière verzorgen van Upload, de nieuwste opera van Michel van der Aa. Otto Tausk heeft diverse cd’s op zijn naam staan. Daaronder een opname met werk van Prokofjev die hij samen met violiste Rosanne Philippens en het orkest van Sankt Gallen maakte en die door BBC Music Magazine Concerto in 2018 werd uitgeroepen tot cd van de maand. Voor zijn cd met de orkestliederen van Pfitzner ontving hij van Classica France de ‘Choc du Mois’.

Met de voorlopers van Phion heeft Otto Tausk de afgelopen jaren diverse succesvolle concerten geleid. Met veel plezier nam hij dan ook het aanbod aan om, met ingang van seizoen 2020-2021 chef-dirigent van Phion te worden: ‘Samen starten we een nieuw hoofdstuk van een ongetwijfeld fantastisch verhaal.’

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21