Otto Tausk
Chef-dirigent

Otto Tausk

'The orchestra conducted by Otto Tausk shows itself on brilliant form. It brings to light all the shades of the score, the delicate, the poetic as well as the strikingly impressive.'
— Ostschweiz | Richard Wagner, Lohengrin | Sankt Gallen

De Nederlandse dirigent Otto Tausk is chef-dirigent van het Vancouver Symphony Orchestra en artistiek adviseur van de VSO School of Music, nu in zijn vierde seizoen. Hij is tevens chef-dirigent van Phion - Orkest van Gelderland & Overijssel, en was tot voorjaar 2018 Musikdirektor van het Sinfonieorchester Sankt Gallen.

Geboren in Utrecht, studeerde Otto Tausk aanvankelijk viool en vervolgde zijn opleiding bij Jonas Aleksa aan het Conservatorium van Vilnius. Van 2004 tot 2006 was hij vaste assistent van Valery Gergiev bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest; een belangrijke periode voor zijn vorming als dirigent. In 2011 ontving Otto Tausk de 'Olifant'-prijs van de stad Haarlem, waar hij van 2007 tot 2013 chef-dirigent van Holland Symfonia was.

Wereldwijd aanwezig op de internationale podia, dirigeerde Otto Tausk het Koninklijk Concertgebouworkest, Radio Filharmonisch Orkest, Deens Nationaal Symfonieorkest, Noors Radio-orkest, Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi, Los Angeles Philharmonic, Melbourne Symphony Orchestra, het orkest van het Mariinskitheater, de orkesten van Perth, Tasmanië en Auckland, het BBC National Orchestra of Wales en het BBC Scottish Symphony Orchestra.

Afgelopen oktober dirigeerde Otto Tausk de première van Michel van der Aa's nieuwe opera Upload bij De Nationale Opera. Andere uitvoeringen van deze opera vonden plaats bij de Bregenzer Festspiele, de Park Avenue Armory in New York en bij de Oper Köln. In Sankt Gallen dirigeerde Tausk de wereldpremière van Annas Maske van de Zwitserse componist David Philip Hefti, de Zwitserse première van George Benjamins Written on Skin, Korngolds Die Tote Stadt en andere opera's, waaronder Don Giovanni, Die Entführung aus dem Serail, Eugene Onegin, West Side Story, Lohengrin en Ariadne auf Naxos.

Otto Tausk maakte cd-opnames met het Koninklijk Concertgebouworkest, het BBC Scottish Symphony Orchestra en het Radio Filharmonisch Orkest. Zijn debuutconcert in de BBC Proms-serie in Londen werd in 2018 live uitgezonden door de BBC. In mei 2022 rondom de concertreeks ‘Otto Tausk dirigeert Prokofjev en Stravinksy’ neemt hij de vioolconcerten van Prokofjev op met Maria Milstein en Phion.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21