Neil Thomson
Dirigent

Neil Thomson

De Engelse dirigent Neil Thomson studeerde aanvankelijk viool en altviool aan het Royal College of Music in London voor hij op hetzelfde instituut overstapte op orkestdirectie onder de hoede van Norman Del Mar. Ook bezocht hij in 1989 de befaamde Tanglewood Summer School waar hij les kreeg van onder anderen Kurt Sanderling en Leonard Bernstein.

Neil Thomson heeft in zijn carrière wereldwijd een groot aantal orkesten geleid, waaronder het London Philharmonic Orchestra, Het Tokyo Philharmonisch Orkest en het Sint Petersburg Staats Symfonie Orkest. Ook in Brazilië heeft hij furore gemaakt. Daar is hij sinds 2014 chef-dirigent van het Orquestra Filarmônica de Goiás. Hij maakte enkele bijzondere opnames, waaronder een cd met hedendaagse Amerikaanse vioolconcerten met violist Ittai Shapira en het Royal Liverpool Philhharmonic Orchestra en een project met alle symfonieën van de Braziliaanse componist Cláudio Santoro met zijn eigen orkest van Goiás.

Neil Thomson geniet grote bekendheid als dirigent van film voorstellingen met live orkest. Daaronder beroemde klassiekers als Psycho, The Wizard of Oz, Fantasia en een volledig nieuw gereconstrueerde versie van Singin’in the Rain. Jarenlang was hij hoofd van afdeling orkestdirectie van het Royal College of Music. Ook is hij regelmatig jurylid bij diverse dirigenteconcoursen.