Kees Bakels
Dirigent

Kees Bakels

 

Dirigent Kees Bakels mag gerust gerekend worden tot de veteranen onder de Nederlandse dirigenten. Hij begon zijn carrière bij het Amsterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Van 1991 tot 1996 was hij chef van het Radio Symfonie Orkest. Van 1990 tot 2000 was hij als vaste gastdirigent verbonden aan het Bournemouth Symphony Orchestra.

Bijzonder was ook zijn verbintenis met het Symfonieorkest van Maleisië van 1998 tot 2005. Hij was hun eerste chef-dirigent en loodste het ensemble zeer succesvol door de eerste jaren heen. Daarnaast was hij regelmatig te gast bij vrijwel alle Nederlandse orkesten en dirigeerde onder meer het Orchestre National de Lille en het Melbourne Symphony Orchestra.

 

Opera heeft een belangrijke plaats in de carrière van Kees Bakels. Regelmatig dirigeerde hij producties bij De Nederlandse Opera. Groot was zijn verdienste voor de VARA Matinee op zaterdag. Voor deze prestigieuze serie concerten in het Concertgebouw heeft hij in 25 jaar tijd menig onbekende opera voor het voetlicht gebracht. Ook leidde hij diverse voorstellingen bij de English National Opera. Kees Bakels heeft een groot aantal cd’s op zijn naam staan. Daaronder het complete symfonische oeuvre van Vaughan Williams, de soloconcerten van Nielsen en diverse werken van Nederlandse componisten.