Jurjen Hempel
Dirigent

Jurjen Hempel

 

Jurjen Hempel studeerde orkestdirectie aan het Utrechts Conservatorium. Nog tijdens zijn opleiding trad hij op als assistent bij Edo de Waart en Hans Vonk. In 1994 was hij Conducting Fellow bij het beroemde Tanglewood Music Center, waar hij les kreeg van Bernard Haitink en Lorin Maazel. In 1995 werd zijn naam definitief gevestigd toen hij tijdens het Internationale Sibelius Dirigenten Concours beslag wist te leggen op de derde plaats.

In zijn loopbaan heeft hij een bijzondere band gehad met de stad Rotterdam. In 1996 werd hij bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest benoemd tot assistent-dirigent onder Valery Gergjev. Daarnaast was hij chef-dirigent van het Rotterdam Young Philharmonic Orchestra en doceerde hij orkestdirectie aan het Rotterdams Conservatorium.

Momenteel is Jurjen Hempel chef-dirigent van het Stadsorkest van het Finse Joensuu, vaste gastdirigent bij Opéra de Toulon en leider van het Jeugdorkest Nederland. Hij was te gast bij orkesten als het Filharmonisch Orkest van Helsinki, het BBC Symphony Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij leidde operaproducties bij onder meer Opera Zuid en het Mariinskytheater in Sint Petersburg, waar hij in 2012 de eerste buitenlandse gastdirigent ooit was. Jurjen Hempel staat bekend om zijn ervaring met eigentijdse muziek. Zo dirigeerde hij onder meer het Nieuw Ensemble, Asko|Schönberg en het Ensemble Contrechamps in Genève.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21