1. Johannes Leertouwer
Johannes Leertouwer
dirigent

Johannes Leertouwer

Violist & dirigent

Na zijn vioolstudie bij Bouw Lemkes in Amsterdam en bij Josef Suk in Wenen en Praag, besloot Johannes Leertouwer zich te verdiepen in de historische uitvoeringspraktijk. Hij werkte als concertmeester bij internationale gespecialiseerde ensembles en orkesten, waaronder Anima Eterna van Jos van Immerseel, en het orkest van de Nederlandse Bach Vereniging. Met deze orkesten trad hij ook als solist op.

Met het Ensemble Schönbrunn, waarvan hij sinds de oprichting in 1987 deel uitmaakt, maakte hij een reeks cd opnamen. In het Mozart jaar 2006 bracht Johannes Leertouwer als solist en dirigent van zijn eigen Ensemble La Borea Amsterdam, een internationaal veelgeprezen dubbel-cd uit, met de complete vioolconcerten van Mozart.

Hij is eerste violist van het Narratio Kwartet, dat in het festival Oude Muziek van 2009 de late Beethoven kwartetten speelde op vijf achtereenvolgende avonden. In het Beethovenjaar 2020 zal het Narratio kwartet alle Beethoven kwartetten uitvoeren

Sinds 1989 is Johannes Leertouwer als hoofdvakdocent viool verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook verzorgde hij masterclasses en gastlessen in vele landen binnen en buiten Europa. Aan het CvA geeft hij ook lessen “stijl in de praktijk” en sinds enkele jaren is hij als chef-dirigent verantwoordelijk voor de orkestklas, Philharmonic Fridays.

Dirigent

Johannes Leertouwer is chef-dirigent en artistiek leider de Nieuwe Philharmonie Utrecht (NPU). Met dit orkest, dat in september 2009 een prachtig debuut maakte met een Stravinsky- en Ravel-programma, was hij de afgelopen jaren te horen in een aantal bijzondere programma’s. Het orkest musiceert op oude instrumenten, ook in het 19e-eeuwse en vroeg 20e-eeuwse repertoire, besteedt veel aandacht aan educatie en draagt daarmee duidelijk de signatuur van zijn chef-dirigent.

Johannes Leertouwer volgde directieonderricht bij David Porcelijn en Jorma Panula.
Het dirigeren kwam voor hem op een natuurlijke wijze voort uit zijn werk als concertmeester en orkestcoach. Na een aantal jaren als gastdirigent te hebben opgetreden met orkesten als de Osaka Symphony, Orchestra de la region d’Ile de France, het Noord Nederlands Orkest en de Nederlandse Bachevereniging, volgde in 2009 zijn benoeming in Utrecht.

In de afgelopen jaren realiseerde hij met de NPU een reeks bijzondere projecten die opvallend goed werden ontvangen.
Over zijn Brahms op oude instrumenten schreef de Volkskrant: “Leertouwer heeft een krachtige en contrastrijke Brahms in zijn mars”.
De jaarlijkse Mattheus Passion en Messiah onder zijn leiding kregen diverse vijfsterren recensies. Maar ook CD-opnames met Beethoven symfonieën en de Chorale van Berio met violist Joe Puglia werden zeer goed ontvangen.

In september 2018 begint Johannes Leertouwer aan een vierjarig PhD onderzoekstraject rond de historische uitvoeringspraktijk van de orkestmuziek van Brahms. Het onderzoek zal de komende jaren resulteren in opnames van de vier symfonieën van Brahms in een samenwerking tussen NPU en CvA.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21