Henrik Schaefer
Dirigent

Henrik Schaefer

Hij begon zijn carrière op de altviool en was met 22 jaar het jongste lid van de Berliner Philharmoniker. In die tijd studeerde hij orkestdirectie aan de Hochschule für Musik und Theater in Leipzig en was hij assistent van Claudio Abbado bij de Berliner Philharmoniker. Al sinds jaar en dag is hij een gevierd operadirigent in Zweden.

Van 2007 tot 2013 was hij chef van de Wermland Opera in Karlstad, waar hij grote indruk maakte met Wagners complete Ring. Daarna vertrok hij naar Göteborg waar hij leider werd van het Operahuis. Ook leidde hij producties bij onder meer de Wiener Volksoper en het Tokyo Metropolitan Theatre. Sinds 2021 is hij chef-dirigent van de Stockholm Folkopera.

Daarnaast is Henrik Schaefer veelvuldig te vinden in de concertzaal. Zo leidde hij concerten met het Deens Nationaal Orkest, het Mozarteumorchester Salzburg en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Van 2004 tot 2011 was hij vaste gastdirigent van het Symfonieorkest van Hiroshima. Het grote publiek in Nederland kent Henrik Schaefer als coach en jurylid bij het populaire televisieprogramma ‘Maestro’. Hij is directeur Master of Orchestra Performance aan de Universiteit van Göteborg. Hij heeft een grote belangstelling voor de authentieke uitvoering van onbekend negentiende-eeuws repertoire en doet daar wetenschappelijk onderzoek naar.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21