1. Hartmut Haenchen
Hartmut Haenchen
dirigent

Hartmut Haenchen

Opgeleid aan de Hochschule für Musik in Dresden won dirigent Hartmut Haenchen in diezelfde stad in 1971 de eerste prijs tijdens het Carl Maria von Weber Wettbewerb. Inmiddels was hij al sinds 1966 chef-dirigent bij de Staatskapelle Halle en enkele jaren later ook in Zwickau. In diezelfde tijd maakte hij zijn succesvolle debuut bij de Staatsoper Berlin. Van 1973 tot 1976 was hij dirigent van de Dresdner Philharmonie en de Staatsoper Dresden. In de jaren daarna was hij leider van de Mecklenburgische Staatskapelle en het Staatstheater in Schwerin, het het Kammerorchester C.Ph.E. Bach waar hij tot 2014 bleef.

In Nederland kreeg Haenchen grote bekendheid door zijn verbintenis tussen 1986 en 2002 met het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera. Hij leidde er veel spraakmakende producties waaronder de complete Ring van Wagner in de regie van Pierre Audi. Niet voor niets ontving hij begin 2023 de titel ere-dirigent van het orkest. In 1996 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Met grote regelmaat treedt Hartmut Haenchen op als gastdirigent. Zo leidde hij concerten bij het de Berliner Philharmoniker, het Gewandhausorchester Leipzig en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook was hij te gast bij grote operahuizen zoals Covent Graden in Londen, de Wiener Staatsoper, de Bayreuther Festspiele en de Scala in Milaan.

 

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21