Daniel Reuss
Dirigent

Daniel Reuss

 

De Volkskrant gaf nog niet zo lang geleden een prachtige typering van Daniel Reuss: ‘Hij dirigeert het Nederlands Kamerkoor alsof Frank de Boer een training geeft bij Feyenoord.’ Een mooie omschrijving van een koordirigent die ongetwijfeld tot de beste in de wereld behoort.

Hij studeerde aan het Rotterdams Conservatorium onder Barend Schuurman. In 1982, nog maar 21 jaar oud, richtte hij het Oude Muziek Koor Arnhem op waar hij tot 2007 de scepter zwaaide. Van 2003 tot 2007 was hij dirigent van het RIAS Kammerchor Berlin. Met dit koor maakte hij diverse cd’s met werk van Martin, Händel en Stravinsky, bekroond met onder meer een ECHO Award en een Diapason d’or.

Tegenwoordig heeft hij de leiding over het Estlands Filharmonisch Kamerkoor. Grote bekendheid kreeg hij met Capella Amsterdam waar hij sinds 1990 chef-dirigent is en dat hij tot een van de beste koren van ons land maakte.

Daniel Reuss werkt als gast regelmatig met bekende vocale en instrumentale ensembles zoals de Akademie für Alte Musik Berlin, de MusikFabrik, het Scharoun Ensemble en de Radio Kamer Filharmonie. In 2007 leidde hij een productie van Händels Agrippina bij de English National Opera. In 2016 werd de koordirigent benoemd tot Ridder in de Orde van Nederlandse Leeuw.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21