Ariane Matiakh
Dirigent

Ariane Matiakh

Al van jongs af aan was de Franse Ariane Matiakh, als kind van twee operazangers, doordrenkt van muziek. Ze studeerde orkestdirectie in Wenen bij grootheden als Leopold Hager en Seiji Ozawa. Van 2005 tot 2009 was ze assistent-dirigente bij de Opéra et Orchestre de Montpellier. Daar had ze haar grote doorbraak toen ze in 2006 op het laatste moment inviel voor chef-dirigent James Conlon in de Zevende Symfonie van Sjostakovitsj. In 2008 was ze finaliste bij de Donatella Flick Competition.

Ariane Matiakh dirigeerde bij talloze orkesten zoals de Dresdner Philharmonie, het Orchestre du Capitole de Toulouse en het Orchestre Philharmonique de Strasbourg. In 2019 was ze enige tijd chef-dirigente van de Staatskapelle Halle. ‘Men had geen betere dirigent kunnen vinden voor deze uitgesproken emotionele muziek’, schreef de Duitse pers over haar interpretatie van Berlioz’ Fantastique met dit orkest. Ook in het operatheater is zij veelvuldig te vinden en dirigeerde zij producties bij onder meer de Opéra National du Rhin, de Komische Oper Berlin en de Koninklijke Opera van Stockholm.

In 2014 werd Ariane Mathiak benoemd tot ‘Chevalier de l‘Ordre des Arts et des Lettres’ vanwege haar verdienste voor de muziek in Frankrijk. Sinds 2018 is zijn docente orkestdirectie aan het Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21