Alpesh Chauhan
Dirigent

Alpesh Chauhan

Geboren in Birmingham speelde Alpesh Chauhan aanvankelijk cello, onder meer bij het jeugdorkest van het City of Birmingham Symphony Orchestra. Als onderdeel van de Youth Orchestra Academy kreeg hij er zijn eerste directielessen. Daarna volgde een opleiding in zowel cello als orkestdirectie aan het Royal Northern College of Music in Manchester. 

Van 2014 tot 2016 was hij assistent dirigent bij het City of Birmingham Symphony Orchestra en werd hij door het BBC Music Magazine uitgeroepen tot ‘rising star’. Hij stond voor gerenommeerde orkesten als het Royal Philharmonic Orchestra, het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin en het Orchestre National d’Île de France. Ook bij Phion en zijn voorgangers stond hij verscheidene malen op de bok. In 2017 maakte hij zijn succesvolle operadebuut in het Teatro Lirico di Cagliari in een productie van Puccini’s Turandot.

Momenteel is Alpesh Chauhan chef-dirigent van de Filarmonica Arturo Toscanini in Parma, tweede vaste dirigent van het BBC Scottish Symphony Orchestra en leider van de Birmingham Opera Company. Voor zijn vertolking van Lady MacBeth van Sjostakovitsj met dit gezelschap in 2019  (‘een nauwgezette en soms angstaanjagende benadering van de partituur door de sublieme Chauhan’ volgens The Times) ontving hij de Royal Philharmonic Society Award.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21