1. Alexander de Blaeij
Alexander de Blaeij
Dirigent

Alexander de Blaeij

Alexander de Blaeij studeerde viool aan het Conservatorium van Amsterda en de Universiteit van Mainz. Sinds 2001 is hij eerste violist bij Het Gelders Orkest en opvolger Phion. Gaandeweg ontpopte De Blaeij zich als een zeer opmerkelijk dirigeertalent.

In 2008 nodigde Martin Sieghart, honorair gastdirigent van Het Gelders Orkest, hem dan ook uit om onder zijn leiding in Graz directielessen te nemen. Datzelfde jaar maakte hij zijn debuut bij Het Gelders Orkest en leidde het in 2010 samen met Toonkunstkoor Arnhem in de actie tegen het cultuurbeleid van het Kabinet Rutte I ‘De Schreeuw’ in Musis Sacrum te Arnhem. Enkele maanden later volgde zijn debuut als operadirigent bij het Kameroperahuis in Zwolle.

In de loop der jaren profileerde Alexander de Blaeij zich al meer als getalenteerd dirigent. In 2012 leidde hij het orkest in een aantal kindervoorstellingen en het Valentijnsconcert waar zijn interpretatie van Wagners Vorspiel Tristan und Isolde grote indruk maakte. In juli 2014 baarde hij opzien bij de internationale jury van het prestigieuze Wiener Musik Seminar, waar hij de tweede prijs won. Regelmatig stond hij voor ensembles uit het Koninklijk Concertgebouworkest in werk van Rozalie Hirs en met zangeres Eva Westbroek.

Daarnaast experimenteerde Alexander de Blaeij met nieuwe muziek en alternatieve presentatievormen. Met de HGO Rebels kwam het tot diverse spraakmakende producties. In Duisburg speelde men op het Brachensiedlung Festival en met dansgroep Gif.t maakte hij de voorstellingen ‘Loveseat’ en ‘The Cloud’. Hij ontwikkelde voor de opening van station Arnhem in 2015 het muzikale deel dat hij ook dirigeerde.

Diverse malen leidde Alexander meerdere projecten aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, als ook in 2017 een project aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover.

Te zien in de volgende programma's

Seizoen 20-21