1. Phion presenteert programma nieuw seizoen

Phion presenteert programma nieuw seizoen

Gepubliceerd op 17.05.2021

Nieuws

Met de campagne ‘Ontmoet Phion’ presenteert Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel het nieuwe programma voor de eerste helft van seizoen 2021-2022.

Phion presenteert nieuw programma

Met geliefde symfonische werken, grensverleggende programma’s, intieme zomerconcerten en de Mahlertraditie met kerst nodigt het orkest het publiek weer uit tot ontmoeten. Ontmoetingen binnen én buiten concertzalen, met elkaar, met muziek en met de musici zijn de rode draad in de start van een nieuw seizoen.

Groot symfonisch werk met kerst

In de programma’s tot aan kerst heeft Phion rekening gehouden met de huidige coronamaatregelen en speelt daarom de eerste maanden nog in kleinere bezettingen. Het seizoen wordt afgetrapt met Mendelssohns Ein Sommernachtstraum, het Trompetconcert van Hummel en Beethovens Zesde symfonie.  Een romantisch zomerconcert vol magie, met dromerige klanken en een gloedvolle solo van trompettist Ido Jan Stalman
Met de vooruitzichten vanuit het openingsplan van de overheid verwacht Phion het traditionele kerstconcert weer te kunnen spelen in een grote bezetting. De Zesde symfonie van Mahler staat dan ook op de lessenaars met op de bok chef-dirigent van het orkest, Otto Tausk. Artistiek manager Joris Nassenstein: ‘Ik verheug me op  een mooi seizoen met veel muzikale hoogtepunten en kijk in het bijzonder uit naar het kerstconcert in december, waar de zalen hopelijk weer helemaal vol mogen zitten.’ Ook slagwerker Jan Roel Hamersma, die te zien is op de nieuwste campagnebeelden van Phion, verheugt zich op Mahlers Symfonie nr. 6: ‘Met die hamerslagen als symbool voor het afsluiten van de afgelopen periode en het inluiden van een nieuw tijdperk. Ons publiek weer in vervoering brengen, samen concerten beleven en na afloop een collectief gevoel van ontlading; daar kijk ik naar uit. De concerten als het ware weer samen vieren.’

Verhalen uit het hart van het orkest

Een nieuw en bijzonder project van Phion komend seizoen is Stories from within the orchestra. Regisseur Jorinde Keesmaat daagt de musici van het orkest uit om persoonlijke verhalen te delen en daarmee een eigen performance te creëren. Het resulteert in drie fantasierijke, theatrale voorstellingen vanuit het hart van het orkest, op onverwachtse plekken, zoals de foyer, een gang of zolder. Uitgangspunt is de Derde symfonie van Louise Farrenc. ‘Ik wilde persoonlijk absoluut een vrouwelijke componist want in mijn werk staat vaak de positie van de vrouw centraal en het ontwikkelen van een vrouwelijk vocabulaire. Vanuit deze symfonie, maar ook vanuit deze vrouw, de componist en het leven in die tijd, ga ik met de musici van Phion drie kleinere voorstellingen maken die voorafgaand aan de derde symfonie getoond worden’, aldus Keesmaat.

Tijd voor ontmoeten

Met vertrouwde en nieuwe geluiden wil Phion weer ontmoetingen creëren en voor zoveel mogelijk mensen van betekenis zijn met live symfonische muziek. Het programma tot januari 2022 is vanaf nu te bekijken in de concertagenda. De start van de kaartverkoop verschilt per concertzaal.